Mainos

USA:n ja Valko-Venäjän välit pakkasella

Yhdysvaltojen ja Valko-Venäjän suhteet ovat kiristyneet, kun Valko-Venäjä kutsui tänään kotiin suurlähettiläänsä Yhdysvalloista ja kehotti amerikkalaista suurlähettilästä lähtemään maasta. Yhdysvallat ilmoitti kuitenkin, että suurlähettiläs Karen Stewart pysyy asemapaikallaan Minskissä.

Amerikkalaisviranomaiset ovat aiemmin nimittäneet Valko-Venäjää Euroopan "viimeiseksi diktatuurimaaksi". Välien uuden pakkaskauden taustalla ovat Yhdysvaltojen pakotteet Valko-Venäjän valtiollista Belneftekehimiä vastaan.

Yhdysvaltojen ulkoministeriö ilmoitti ensin, että suurlähettiläs Stewart poistuu Valko-Venäjältä, jos maa niin haluaa. Myöhemmin ulkoministeriö sanoi Stewartin pysyvän maassa, koska Valko-Venäjä ei ollut pyytänyt vaan ainoastaan ehdottanut suurlähettilään poistumista.

Lukashenko, Aleksander

Yhdysvallat on arvostellut presidentti Aleksandr Lukashenkon hallintoa myös muun muassa vangitun oppositiojohtajan Aleksandr Kozulinin kohtelusta. Lukashenkoa syytetään myös vilpistä vuoden 2006 presidentinvaaleissa.

Sekä Yhdysvallat että EU ovat asettaneet Lukashenkon ja kymmeniä muita paikallisia viranomaisia viisumikieltoon. Lukashenko alkoi parannella suhteitaan länteen ja varsinkin EU:hun viime vuonna kiisteltyään Venäjän kanssa kaasun hinnasta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.