USA:n ja EU:n kauppakiista jatkuu

EU:n ja Yhdysvaltojen kiista amerikkalaisesta vientiä edistävästä verojärjestelmästä on jatkoajalla. Viikonloppuna Brysselissä käydyissä neuvotteluissa osapuolet sopivat riidan jatkosovittelun pelisäännöistä.

Kiistassa on kysymys amerikkalaisesta vientiä edistävästä verojärjestelmästä. Foreign Sales Corporation eli FSC jakoi amerikkalaisille vientiyrityksille viime vuonna yli 4 miljardin dollarin edestä verohelpotuksia. Yritykset saavat veroalennuksia kierrättämällä vientitulojaan veroparatiiseihin perustettujen tytäryhtiöiden kautta. Useimmat tytäryhtiöt on perustettu Neitsytsaarille, Barbadokseen tai Guamiin, joissa postilaatikkoyritysten pyörittäminen on yleistä.

Maailman kauppajärjestö WTO totesi helmikuussa FSC:n olevan laiton vientituki ja antoi Yhdysvalloille määräyksen muuttaa sitä viimeistään 1. lokakuuta. Muutosesitys on vielä kongressin käsiteltävänä, ja Yhdysvallat pyytää nyt WTO:lta jatkoaikaa marraskuun alkuun. EU ei kuitenkaan ole tyytyväinen esitettyihin muutoksiin ja aikoo valittaa myös uudesta laista WTO:lle. Amerikkalaisten mukaan EU:n valitukset ovat perusteettomia. Heidän mielestään EU-maat käyttävät vastaavia järjestelmiä. EU ei luovu oikeudestaan ryhtyä vastatoimiin, joista sen olisi oikeastaan pitänyt ilmoittaa viimeistään eilen. Sen sijaan EU aikoo pyytää WTO:lta lupaa 4 miljardin dollarin arvoisten rangaistustullien asettamiseen marraskuussa. Näitä ei kuitenkaan oteta käyttöön ennen kuin WTO:n työryhmä on selvittänyt uuden FSC:n laillisuuden. Tämän työn odotetaan kestävän pitkälle ensi vuoteen. Näin vältettiin riidan puhkeaminen avoimeksi kauppasodaksi juuri Yhdysvaltain presidenttivaalien alla.

Vanha riita

FSC on ollut käytössä jo vuodesta 1984 ja EU on moittinut sitä alusta asti. Unionin mielestä järjestelmä vääristää kilpailua ja haittaa erityisesti eurooppalaisia yrityksiä. Esimerkiksi Boeing, Motorola ja General Electric ovat vuosien saatossa hyötyneet FSC:stä yhteensä satojen miljoonien dollarien arvosta, syyttää komission kauppaosasto. FSC:tä hyödyntävät käytännössä kaikki suuret amerikkalaisyritykset, arvioi komissio.

EU ja Yhdysvallat kävivät keskenään kauppaa arviolta 340 miljardin euron eli 2020 miljardin markan edestä viime vuonna. Riidanaiheita löytyy jatkuvasti - klassisia aiheita ovat hormoniliha ja banaanit. Yhdysvallat määräsi viime vuonna sakkotulleja 300 miljoonan dollarin arvosta eurooppalaisille tuotteille. Tullit olivat vastaveto EU:n banaanikiintiöjärjestelmälle ja hormonilihan tuontikiellolle. Yhdysvallat on uhannut käynnistää ns. karusellin, eli kierrättää sakkotulleja kohdistumaan uusiin tuotteisiin ellei EU muuta linjaansa. Alun perin odotettiin, että Yhdysvallat ilmoittaisi uusista tuotteista kesäkuussa, mutta se ei ole tehnyt sitä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat