USA:n helikopteri tuhoutui Irakissa

Kuljetushelikopterin maahansyöksyssä on kuollut 31 amerikkalaissotilaista.

Yhdysvaltain armeija koki tänään raskaimman kertatappionsa sitten Irakin miehityksen alkamisen, kun kuljetushelikopterin maahansyöksyssä kuoli 31 sotilasta.

Lisäksi neljä amerikkalaissotilasta sai surmansa Anbarin maakunnassa käydyssä tulitaistelussa, ja yksi menehtyi raketti-iskussa Pohjois-Bagdadissa.

Amerikkalaisjoukkojen edustajien mukaan maahansyöksy sattui viime yönä Rutbahin kaupungin liepeillä Jordanian vastaisen rajan tuntumassa. Helikopteri oli kuljettamassa sotilaita Fallujasta kohti Jordanian rajaa sotilasoperaation yhteydessä.

Silminnäkijät kertoivat, että kopteriin oli ilmeisesti osunut ohjus. Maahansyöksyn jälkeen kone räjähti. Silminnäkijöiden mukaan myös toinen amerikkalaiskopteri sai osuman, mutta pystyi siitä huolimatta jatkamaan matkantekoa.

Isku kurdeja vastaan Pohjois-Irakissa

Irakin pohjoisosassa ainakin 15 ihmistä on kuollut ja 30 haavoittunut pommiräjähdyksessä.

Kuorma-autoon sijoitettu pommi räjähti lähellä kurdipuolueen toimistoa Sinjarin kaupungissa, kertovat paikalliset viranomaislähteet. Jordanialaissyntyinen kapinallisjohtaja Abu Musab al-Zarqawi on ilmoittanut järjestönsä internetsivulla olevansa vastuussa kurdeja vastaan tehdystä iskusta.

Rijadhin kaupungissa sen sijaan kolme eri paikkoihin asettunutta itsemurhaiskijää räjäytti ajoneuvonsa huolellisesti valmistetussa hyökkäyksessä. Surmansa sai yhdeksän irakilaista.

Turma kiihdyttää Irak-kritiikkiä

Helikopteriturma toi Yhdysvalloissa sytykettä tähän asti vähäiseksi jääneeseen keskusteluun Irakin vetäytymisstrategiasta. Vaalivuoden aikana poliitikot välttelivät aihepiiriä. Nyt siihen on pakko puuttua, sillä presidentti George W. Bushin hallinto pyytää kongressilta 80 miljardin dollarin lisärahoitusta Irakia varten.

Valkoisessa talossa pitämässään tiedotustilaisuudessa Bush kieltäytyi antamasta suoraa vastausta kysymykseen, kuinka kauan amerikkalaisjoukkoja Irakissa tarvitaan.

- Joukkojen vahvuus pidetään riittävän suurena niin kauan, että irakilaiset pystyvät itse lyömään terroristit, Bush sanoi. -Kaikkiaan tämä on pitkä prosessi. Ensi viikonvaihteen vaalit johtavat perustuslain laatimiseen ja myöhemmin pysyvään hallitukseen. -- Vapauden levittäminen on tärkeää tulevien sukupolvien kannalta, Bush maalaili.

"Valtaosa joukoista kotiin 2006"

Yhä useampi poliitikko vaatii nyt Bushilta selkeää Irak-aikataulua.

- Amerikkalaiset veronmaksajat eivät tue kaksi miljardia dollaria viikossa maksavaa operaatiota seuraavina viitenä vuotena, demokraattien kongressiedustaja Marty Meehan sanoi Brookings-instituutissa Washingtonissa pidetyssä tilaisuudessa.

Meehan on arvovaltaisen kongressin puolustusvaliokunnan jäsen. Hän on laatinut oman suunnitelmansa, jonka perusteella suurin osa Irakissa tällä hetkellä olevista vajaasta 150 000 amerikkalaissotilaasta voitaisiin vetää pois ensi vuoden puoliväliin mennessä. Sen jälkeen maahan jäisi vain 20 000-30 000 amerikkalaista avustamaan Irakin omia turvallisuusjoukkoja.

Meehan laskee, että 12-18 kuukauden erikoiskoulutus irakilaisjoukoille olisi riittävä. Tällä hetkellä irakilaisten saama koulutus on vain muutamien viikkojen mittainen.

- On kyse erikoiskoulutetuista sisäisistä turvallisuusjoukoista, joista tarvittavan koulutuksen on tähän mennessä saanut vain kourallinen. Amerikkalaisten tiedustelun ja logistisen avun ansiosta ne ovat kuitenkin olleet tehokkaita, Brookingsin erikoistutkija Peter Khalil sanoi.

"Kongressin laadittava vetäytymisstrategia"

Meehan toivoi, että republikaanienemmistöinen kongressi nousisi nyt Bushin ensimmäisellä kaudella kärjistyneen puolueiden vastakkainasettelun yläpuolelle.

- Hallinnolla ei ole loppua näköpiirissään. Vetäytymisstrategia pitää laatia kongressissa, Meehan jyrisi.

-Ongelman ydin on siinä, että amerikkalaiset nähdään Irakissa valloittajina eikä vapauttajina, hän sanoi. Meehan ehdottaakin, että Irakin vaalien jälkeen Bush ja Irakin tuleva johto laativat aikataulun, jolla amerikkalaiset vedetään pois.

Valkoisen talon neokonservatiivien merkittävänä taustavaikuttajana pidetty päätoimittaja William Kristol tyrmäsi idean.

- Aikataulujen ilmoittaminen ei hillitsisi liittoumaa ja irakilaisia vastaan tehtäviä iskuja. Päinvastoin, se antaisi kapinallisille merkin siitä, että olemme taipumassa, Kristol sanoi.

Yhtä mieltä miehet olivat siitä, että Irakista on tullut amerikkalaisille hallitsemattomalta vaikuttava sotku. Viime vuoden toukokuun jälkeen Irakissa on menehtynyt 1 400 amerikkalaissotilasta. Arviot Irakin siviiliuhrien määrästä liikkuvat 18 000-35 000 välillä.

(MTV3-Reuters-STT-DPA)

(Seitsemän uutiset 26.01.2005)

Lue myös:

    Uusimmat