USA:n edustajainhuone tuomitsi lisäjoukkojen lähettämisen Irakiin

Lisäjoukkojen lähettämisen tuomitsevan päätöslauselman tueksi asettui myös 17 republikaania demokraattienemmistöisessä edustajainhuoneessa.

Yhdysvaltain edustajainhuone on hyväksynyt myöhään tänään päätöslauselman, jossa tuomitaan presidentti George W. Bushin päätös lisäjoukkojen lähettämisestä Irakiin.

- Päätöslauselman hyväksyminen viestittää suunnanmuutoksesta, joka lopettaa taistelut ja tuo joukkomme kotiin, edustajainhuoneen puhemies, demokraattien Nancy Pelosi riemuitsi.

Ennalta kohuttu lauselma ei ole millään lailla presidenttiä sitova, mutta sen avulla osoitetaan, että valtaosa vaaleilla valitusta kansanedustajista ei hyväksy Bushin sotapolitiikkaa. Päätöslauselma hyväksyttiin selkein numeroin 246-182. Republikaanien edustajista 17 äänesti demokraattien mukana.

Osa republikaaneista piti päätöslauselmaa virheenä.

- Tiedossa on vakavia seurauksia kansalliselle turvallisuudellemme, jos epäonnistumme Irakissa, puolueen kansanedustaja Steve Chabot varoitti. Bush on päättänyt lähettää 21500 sotilasta lisää Irakiin.

Senaatti kompastuskivenä

Demokraatit ovat antaneet ymmärtää, että valmisteilla on lisäksi lakiesityksiä, jotka tekisivät Valkoiselle talolle erittäin vaikeaksi toteuttaa joukkojen lähettäminen Irakiin. Lakiesityksessä ei rajoitettaisi varsinaisesti joukkojen rahoitusta, mutta tiukemmat vaatimukset varustuksesta ja taisteluvalmiudesta tekisivät joukkojen lisäämisen käytännössä mahdottomaksi.

Demokraatit ovat myös syyttäneet Bushia siitä, että hän valmistelee sotaa Irania vastaan ja demokraattien mukaan uuteen sotaan vaadittaisiin kongressin siunaus.

Bushin valtuuksia rajoittavat lait sekä päätöslauselma joutuvat kuitenkin kovaan syyniin senaatissa, jossa demokraatit ovat vain niukassa enemmistössä. Nekin republikaanit, jotka vastustavat sotaa, ovat valmiita pysymään oman puolueensa takana ja äänestämään päätöslauselmaa vastaan.

- Teen kaikkeni varmistaakseni, että edustajainhuoneen esitys kokee kunniattoman kuoleman senaatissa, republikaanisenaattori Lindsey Graham lupasi.

Ensimmäiset äänestykset senaatissa ovat huomenna. Tuolloin senaatti päättää koeäänestysten perusteella, otetaanko päätöslauselmaesitys käsittelyyn.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat