Mainos

USA:n demokraatit vetäisivät Irak-joukot pian kotiin

Yhdysvaltain demokraattipuolue kiirehtii amerikkalaisjoukkojen vetämistä Irakista. Senaatin asevoimien valiokunnan tuore puheenjohtaja sanoi tv-haastattelussa, että hänen päätavoitteensa on kääntää Yhdysvaltain Irak-politiikan suunta. Presidentti George Bush on tähän asti kieltäytynyt puhumasta aikatauluista.

Yhdysvalloissa vaalivoiton ottaneet demokraatit haluavat aloittaa amerikkalaisjoukkojen kotiuttamisen Irakista asteittain jo ensi keväänä.

Presidentti George Bush vakuutteli radiopuheessaan eilen, että haluaa tehdä yhteistyötä vaalivoittajien kanssa.

- Irak on keskeinen rintama sodassa terrorismia vastaan. Odotankin ideoita uudelta kongressijohdolta siitä, miten tukisimme joukkojamme etulinjassa ja voittaisimme terrorismisodan, Bush totesi.

Bush odottaa entisen ulkoministerin James Bakerin johtaman Irak-työryhmän tuloksia. Työryhmä aikoo ensi kuussa ehdottaa konkreettisia muutoksia Irakiin.

Mutta demokraatit haluavat jo nyt mennä pidemmälle. Uuden senaatin kahden keskeisen valiokunnan johtoon nousevat senaattorit puhuvat amerikkalaissotilaiden kotiuttamisesta.

Senaattori ja asevoimien valiokunnan puheenjohtaja Carl Levin toteaa, että vetäytyminen pitäisi aloittaa hallitusti, ja jo puolen vuoden sisällä.

- Irakiin ei synny aseellista ratkaisua, on vain poliittinen ratkaisu. Meidän täytyy nyt sanoa irakilaisille, että tällä tehtävällä on päätepiste, ja että alamme vetää joukkoja vaiheittain 4 - 6 kuukauden kuluttua, Levin sanoi tv-haastattelussa.

Presidentin ja demokraattien yhteistyökyky on joutumassa koetukselle jo kättelyssä. Ainakin tähän asti Bush on visusti kieltäytynyt puhumasta joukkojen kotiuttamisen aikataulusta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.