Mainos

USA:n demokraatit vaativat tutkimusta Irak-tietojen manipuloinnista

Yhdysvaltain demokraattisen puolueen johto vaatii selvitystä siitä, manipuloiko Valkoinen talo Irakia koskevia tiedustelutietoja ennen amerikkalaisjoukkojen hyökkäystä Irakiin.

Asia on ajankohtaistunut uudelleen Valkoisen talon myönnettyä alkuviikosta, että presidentti George W. Bush esitti virheellisiin tiedustelutietoihin perustuvia väitteitä Irakista tammikuussa. -Sitäkin enemmän on syytä aloittaa täydellinen tutkimus tähän kysymykseen liittyvistä tosiasioista, sanoi demokraattien senaattiryhmän johtaja Tom Daschle. -Ja mitä pikemmin sen parempi.

Laajaa tutkimusta vaati myös Dick Gephardt, joka tavoittelee demokraattien presidenttiehdokkuutta vuoden 2004 vaaleissa. -Presidentti Bushin horjahtelua tosiasioiden suhteen kansakunnan tila -puheessa ei voida pyyhkäistä sivuun pelkkänä tiedustelupalvelun epäonnistumisena, Gephardt sanoi.

Bush sanoi kansakunnan tila -puheessaan, että Irak yritti hankkia uraania Afrikasta ydinaseohjelmaansa varten. Nyt on selvinnyt, että jo muutama päivä Bushin puheen jälkeen Yhdysvaltain ulkoministeriö myönsi kansainväliselle atomienergiajärjestölle IAEA:lle, että amerikkalaiset viranomaiset eivät pysty vahvistamaan tietoa Irakin ostopyrkimyksistä.

Valkoinen talo myönsi kuitenkin vasta maanantaina, että väite Irakin yrityksestä hankkia Afrikasta uraania ydinaseita varten perustui virheellisiksi osoittautuneisiin tietoihin. Valkoinen talo ei ole suostunut kertomaan, miten tällainen väite ylipäätään sisällytettiin Bushin puheeseen.

Hyökkäysperustana väärennetyt asiakirjat

Bush ei maininnut tammikuisessa puheessa, mistä Afrikan maasta Irak yritti hankkia uraania.

Presidentti sanoi Yhdysvaltojen saaneen tietää hankkeesta Britannian hallitukselta. Brittihallituksen tietojen mukaan Irak olisi yrittänyt ostaa uraania Nigeristä. Tällaisia tietoja tukevat asiakirjat ovat sittemmin osoittautuneet väärennöksiksi.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Italian tiedustelupalvelu kertoi muille läntisille tiedustelupalveluille Irakin ja Nigerin välisistä uraaniasiakirjoista jo vuoden 2002 alussa.

Yhdysvaltain entinen Gabonin-suurlähettiläs Joseph Wilson kertoi viime sunnuntaina New York Times -lehdessä, että hän kävi Afrikassa vuonna 2002 selvittämässä uraanitietoja. Wilson sanoi raportoineensa tuolloin keskustiedustelupalvelu CIA:lle olevan erittäin epävarmaa, oliko Irakin ja Nigerin kesken koskaan ollut väitettyä uraanikauppaa.

Presidentti Bush itse väisti tänään kysymyksen Irakin uraanihankinnoista, kun asiaa kysyttiin häneltä Etelä-Afrikassa. -Olen aivan varma, että Saddam Hussein oli uhka maailmanrauhalle. Enkä epäile hetkeäkään, etteivätkö Yhdysvallat ja sen liittolaiset tehneet oikein siirtäessään hänet vallasta, Bush sanoi. -Uskon ehdottoman varmasti tehneeni oikean päätöksen, Bush vakuutti.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.