Mainos

USA:n autoala lakaisi ongelmansa maton alle - vikoja enemmän kuin Toyotalla

Japanilaisen Toyotan massiiviset pulmat ovat saaneet amerikkalaiset lakaisemaan maton alle ne ongelmat, joita amerikkalaisilla autoilla on ollut ja on yhä.

Toyota on kutsunut Yhdysvalloissa viime vuoden puolella ja tämän vuoden alussa korjauksiin yli viisi miljoonaa ajoneuvoa. Määrä on paljon ja esiin tulleet ongelmat ovat vakavia, mutta esimerkiksi Fordin historia on huomattavasti hurjempi.

Vuosina 2005 ja 2009 Ford ja Mercury -ajoneuvoja kutsuttiin korjauksiin kaikkiaan 14 miljoonaa. Kaikki viat eivät vaarantaneet ajoturvallisuutta vakavasti, mutta esimerkiksi vuoden 1996 Ford Explorerin ongelmana oli vakava palo- tai räjähdysvaara.

General Motors kutsui juuri takaisin 1,3 miljoonaa autoaan ohjaustehostimien ongelmien vuoksi.

Toyotan ongelmat ovat saaneet talousahdingossa olevan ja pääosin Yhdysvaltain liittovaltion omistaman General Motorsin tarjoamaan mittavia alennuksia Toyotansa GM -ajoneuvoon vaihtavalle.

- On uskomatonta, että GM käyttää veronmaksajien rahoja meitä vastaan, paheksui Toyotan kansallisen myyntineuvoston johtaja Paul Atkinson USA Today-lehdelle.

Toisaalta taas, Yhdysvaltain autonvalmistajat ovat pitkään syyttäneet Toyotaa siitä, että se on pitänyt kaikilla mahdollisilla keinoilla amerikkalaiset autot poissa Japanin maanteiltä.

Amerikkalaiset vahingoniloisia

Toyotan viimeaikaiset laatuongelmat ja miljoonien autojen takaisinkutsut ovat saaneet amerikkalaiset autotehtaat lähes tikahtumaan riemuun.

Tuorein esimerkki on kalifornialaisella moottoritiellä viime viikolla vaikeuksiin joutunut Toyota Prius; pelkkä epäily sen mahdollisesti jumittuneesta kaasupolkimesta johti dramaattiseen valtakunnalliseen uutisointiin, koska tilanne saatiin tallennettua tv-kameroilla.

On edelleen epäselvää, oliko syynä tekninen ongelma vai se, ettei omistaja ollut poistanut ajajan puoleista mattoa lattialta, vaikka valmistaja oli pyytänyt näin tekemään.

Joka tapauksessa, nykyisellään jokainen Toyotaa koskeva läheltä piti -tilanne, jossa voidaan epäillä teknistä vikaa, on noussut etusivun uutiseksi. Yhdysvaltain maantieonnettomuuksia tutkiva lautakunta NHTSA tutkii lisäksi jokaisen Toyotaan liittyvän kolarin ja kongressi on vaatinut lisäselvityksiä valmistajan teknisistä ongelmista.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.