Mainos

USA:n asuntolainakriisi vavisuttaa pörssikursseja Suomessakin

Euroopan keskuspankki on laskenut miljardeittain lisää rahaa markkinoille rauhoitellakseen USA:n luottokriisistä hermostuneita markkinoita.

Yhdysvaltain asuntoluotto-ongelmat heijastuvat jo ympäri maailmaa. Yhdysvalloissa pankit ovat myöntäneet asuntolainaa myös niille asiakkaille, joilla ei ole maksukykyä.

Nyt tämä pommi on räjähtämässä, kun asuntokauppa on hyytynyt Yhdysvalloissa ja hinnat laskevat. Ongelmaluotot ovat kaataneet jo suuria asuntorahoittajia.

Pörssikurssit ovat Yhdysvaltain kriisin vuoksi laskeneet tänään rajusti kaikkialla, myös Helsingissä. Helsingin pörssissä osakkeet halpenivat kovaa kolmen prosentin alamäkeä.

Seuraava ongelma on yritysten lainarahan kallistuminen. Ekonomistit pelkäävät, että yrityksiltä voi loppua halu investointeihin.

- Mikäli rahoituskustannukset nousevat, entistä enemmän on sellaisia investointiprojekteja, jotka eivät enää ole kannattavia ja ne pannaan sitten jäihin, ja sitä kautta saattaa sitten kokonaiskasvu hidastua, tilannetta arvioi Handelsbankenin pääanalyytikko Tiina Helenius.

Keskuspankeilta lisää rahaa markkinoille

"Kriisin pitkittymisellä voi olla vaikutusta Suomeenkin"

Euroopan, USA:n, Japanin ja Australian keskuspankit ovat pumpanneet markkinoille lisää rahaa, jotta pankit selviäisivät luottokriisistä. Keskuspankkien väliintulo on ensimmäinen kerta sitten vuoden 2001 terrori-iskujen.

Tänään Euroopan keskuspankki EKP ilmoitti laskevansa rahamarkkinoille yli 60 miljardia euroa lisää rahaa. Eilen EKP nosti euroalueen rahamäärää lähes 95 miljardilla eurolla.

Rahanlisäys on herättänyt pelkoja siitä, että keskuspankkiirit tietäisivät USA:n ongelmien laajuudesta jotain sellaista, mitä muut eivät vielä tiedä.

- Tämä on harvinaista, että Euroopan keskuspankki lähtee lisäämään likviditeettiä näin. Mielestämme se voidaan tulkita siten, että Euroopan keskuspankki haluaa varmistaa, että mitään ongelmia ei synny pankkisektorilla Euroopassa, arvioi Evli Pankin korkosijoitusjohtaja Mikael Lundström.

USA:n ongelmilla ei kuitenkaan asiantuntijoiden mukaan ole välitöntä vaikutusta Suomeen, vaikka pörssikurssien alamäki kirveleekin sijoittajia. Jälkimarkkinoilla hinnat ovat hieman muuttuneet, mutta suomalaiset yritykset ovat keskimäärin erittäin vakavaraisia, joten pitkäaikaisen vaikutuksen arvioidaan olevan pieni.

USA:n asuntolainoista viidesosa on ongelmaluottoja. Maan talouden uskotaan kuitenkin selviävän kriisistä, jos pelko ei leviä laajemmin amerikkalaisiin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.