Mainos

USA:n asetarkastajat: Irakilla ei ollut joukkotuhoaseita

Amerikkalaisten asetarkastajien Irak-raportti kiistää odotetusti joukkotuhoaseiden olemassaolon, mutta painottaa Saddam Husseinin halunneen elvyttää Irakin joukkotuhoaseohjelmat sopivan ajan tullen.

Irakilla ei ollut varastoissaan biologisia tai kemiallisia aseita, ennen kuin Yhdysvallat aloitti sodan sitä vastaan viime vuonna, myöntävät Yhdysvaltain asetarkastajat myöhään eilen illalla Suomen aikaa julkistetussa raportissaan.

Asetarkastajien johtaja Charles Duelfer esitteli Irakin joukkotuhoaseita käsittelevää raporttia senaatin asevaliokunnalle ja totesi, että myöskin Irakin ydinohjelma oli sodan käynnistyessä vaaraton. Duelferin mukaan Irakin ydinohjelma oli rappeutunut vuoden 1991 Persianlahden sodan jälkeen.

Irakin entinen johtaja Saddam Hussein ei kuitenkaan ollut luopunut ydinasehaaveistaan. Saddam suunnittelikin YK:n pakotteiden kieltämien aseohjelmien herättämistä henkiin, kunhan pakotteet olisi ensin kumottu.

-Analyysi osoittaa, että huolimatta Saddamin osoittamasta halusta ylläpitää ydinaseryhmän tietotaitoa ja pyrkimyksistä säilyttää osia ydinaseohjelmasta, Irakin kyky valmistaa ydinaseita rappeutui 12 vuodessa (vuoden 1991 jälkeen), Duelfer sanoi.

Presidentti George Bush selitti Irakin vastaisen sodan tarvetta juuri Saddamin oletetuilla joukkotuhoaseilla.

(MTV3-AFP-STT)

(Huomenta Suomen uutiset 07.10.2004

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.