Mainos

USA:n arvovalta koki taas kolauksen – Obama paheksuu

Sadat tuhannet Yhdysvaltain julkishallinnon työntekijät suuntasivat torstaina työpaikoilleen kuusitoista päivää kestäneen pakkoloman jälkeen.

Viime hetkillä neuvoteltu sopu velkakatosta avasi virastot, kansallispuistot, muistomerkit ja muut hallinnon suljettuina olleet osat.

Kriisi tuli kalliiksi Yhdysvalloille. Yksinomaan hallinnon sulkemisen arvioidaan maksaneen maan taloudelle noin 24 miljardia dollaria. Maan talouskasvun arvioidaan hidastuneen selvästi.

Yhdysvaltain luottoluokitus on ollut tiukassa seurannassa. Newsweek-lehden mukaan Finch ja Standard & Poors -luokitusyhtiöt olivat ennen sovun varmistumista vain minuuttien päässä valtionlainojen luokituksen romahduttamisesta roskalainaluokkaan.

Lisäksi kriisi murensi maan arvovaltaa maailmalla. Valkoisessa talossa puhunut Barack Obama paheksui viime aikojen tapahtumia ja korosti, ettei kriisissä ollut yhtään voittajaa.

– Mikään ei viimeisten kolmen vuoden aikana kalvanut enempää talouttamme kuin tällainen keinotekoisia kriisejä luova taktiikka.

Lyhyt välirauha

Sopu on vain lyhytaikainen ilo, sillä seuraava takaraja häämöttää jo kolmen kuukauden päässä.

Sopimuksen mukaan puolueiden on aloitettava vakavat budjettineuvottelut, joista pitäisi olla näkyviä tuloksia kahden kuukauden kuluttua. Aikataulu on tiukka, eivätkä puolueet ole sovinnollisella tuulella juuri päättyneet repivän kiistan jälkeen.

Presidentti pyysi puolueilta yhteistyöhenkeä budjettineuvotteluihin, mutta kaikki eivät jaksa uskoa sovitteluhaluun.

– Uskon, että olemme tammikuussa keskustelemassa samoista ongelmista. Pelkään, että se on pysyvä osa talousarviomme luomista, ennakoi johtaja John Chambers Standard & Poors -luottoluokitusyhtiöstä CNN:lle.

Erityisen vihaisia ovat republikaanien teekutsuliikkeen edustajat, jotka eivät saaneet läpi vaatimiaan heikennyksiä terveydenhuoltouudistukseen.

– He ovat entistä kitkerämpiä ja vihaisempia, ennakoi entinen republikaanien edustajanhuoneen puhemies Newt Gingrich.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.