Mainos

USA:n armeijan raiskausjupakka kuohuttaa Japanissa

Yhdysvaltain armeija määräsi sotilaansa Okinawan tukikohdassa Japanissa ulkonaliikkumiskieltoon. Kielto johtuu useiden rikos- ja yhden raiskausepäilyn aiheuttamista jännitteistä.

Yhdysvaltain merijalkaväen sotilas pidätettiin viime viikolla epäiltynä japanilaistytön raiskauksesta Okinawalla.

Raiskausepäily raivostutti Japanin hallituksen. Pääministeri Yasuo Fukuda korosti viime viikolla, että amerikkalaisjoukkojen rikoksia "ei voi koskaan antaa anteeksi".

Fukuda aikoo keskustella sotilaiden tekemien rikosten ehkäisemisestä ulkoministeri Condoleezza Ricen kanssa, kun tämä vierailee Tokiossa ensi viikolla. Japanin hallitus ilmoitti kuitenkin arvostavansa Yhdysvaltain päätöstä ulkonaliikkumiskiellosta.

Kielto voimassa kellon ympäri

Kiellosta tekee poikkeuksellisen se, että päätös koskee myös sotilaiden perheitä. Se ei ole myöskään tavallista, että kielto pidetään voimassa ympäri vuorokauden. Osalla Okinawan sotilaista oli ennestään voimassa määräys palata tukikohtaan viimeistään puoleenyöhön mennessä.

14-vuotiaan tytön raiskauksesta epäilty sotilas pidätettiin viime viikon maanantaina. Poliisin mukaan hän on kiistänyt raiskauksen mutta myöntänyt yrittäneensä suudella tyttöä väkisin.

Yhdysvaltain Japanin-suurlähettiläs lensi heti Okinawalle pyytämään anteeksi ja lupaamaan joukoille lisäkoulutusta.

Parin päivän kuluttua Okinawan poliisi pidätti kuitenkin kaksi sotilasta lisää. Toista epäillään rattijuopumuksesta ja toisen epäillään toikkaroineen humalassa vieraiden ihmisten kotiin ja sammuneen sinne.

Japanin tiedotusvälineiden mukaan Yhdysvaltain viranomaiset ovat myös pidättäneet yhden sotilaan epäiltynä väärennettyjen dollareiden levittämisestä.

Kohu on palauttanut mieliin laajat mielenosoitukset vuodelta 1995, jolloin kolme amerikkalaissotilasta raiskasi Okinawalla 12-vuotiaan tytön.

Yhdysvalloilla on Japanissa 40000 sotilasta, joista yli puolet on sijoitettu Okinawalle. Saaren asukkaat ovat toistuvasti vaatineet sotilaiden vetämistä pois rikosten ja rettelöinnin vuoksi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.