Mainos

USA:n armeija tähyilee sääoloihin mukautuvaa älyvaatetta

Sotilaat kohtaavat taistelukentillä monenlaisia sääolosuhteita vihlovista tuulista ja sateista aina kiehuvaan kuumuuteen. Sopivan vaatetuksen valinta onkin ollut jatkuva ongelma sotilaiden keskuudessa. Wired -lehti kijoittaa verkkosivuillaan, että sotilaiden "muotiongelmaan" saattaa olla luvassa helpotusta säätilaan mukautuvan kankaan avulla.

Yhdysvaltain armeija tähyilee kangasta, joka mukautuisi jatkuvasti ympäristön sääolojen ja ruumiinlämmön mukaisesti. Sivustolla vitsaillaan, että kyse on hieman samantyyppisestä vaatteesta kuin Back to the Future II -elokuvassa nähty itsestään kuivuva takki - ainoastaan maastokuvioisena.

Nykyään sotilaat raahaavat mukanaan useita vaatekerroksia eri sääoloja varten. Vaatteet painavat ja vievät paljon tilaa. Useiden eri vaatekerrosten yhdistäminen yhteen kankaaseen mahdollistaisi vapaamman ja kevyemmän liikkuvuuden.

Eräässä Yhdysvaltain armeijan viittauksessa mahdollinen toteutustapa säähän mukautuvaksi kankaaksi olisi "bimetallic thermostat" -mekanismi. Siinä käytetään kahta eri metallia sisältäviä kankaita. Metallit ovat sidoksissa toisiinsa pienen jousen kautta.

Lämpötilan laskiessa toinen metalli muuttaa pituuttaan toista enemmän, jolloin kangas käpristyy. Jos sotilaalla olisi kyseisestä materiaalista valmistettu paita sen paksuus konkreettisesti muuttuisi lämpötilan mukaan. Kylmällä se tarjoaisi enemmän eristystä ja lämpöä.

Armeija edellyttää kehitettävältä "älypaidalta", että sen on tarjottava selvästi mitattavaa eristystä kylmässä. Vaatteen on kestettävä armeijan pyykkirumbaa ainakin 20 pesukertaa eikä se saa olla allergisoiva tai reagoida kemiallisesti. Ensimmäiseltä mallilta ei odoteta tulen kestävyyttä, mutta tällaistakin ominaisuutta pohditaan jatkossa.

Älyvaatteesta olisi armeijan mukaan hyötyä myös viranomaisten vaatetuksessa ja ulkoiluvaatteissa. Wired -lehdessä pohditaan, että jonain päivänä tämän tyyppinen kangas saattaa olla tarjolla jo normaaleissa vaate- ja urheilukaupoissa. Se olisi jo ihan kirjaimellisestikin melko viileä juttu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.