Mainos

USA:n armeija seuraamassa joulupukin matkaa sivuillansa

Tänä vuonna lapsilla on ollut teknologian suomia mahdollisuuksia joulupukin lahjojen jakomatkan seuraamiseksi.

Yhdysvaltain ilmatilan valvontajärjestelmä Norad (The North American Aerospace Defense Command) on seurannut pukkia jo yli viidenkymmenen vuoden ajan. Nyt lapset ovat voineet seurata pukin kulkua Noradin nettisivujen tai Twitterin, Facebookin, Google Earthin ja Google Mapsin kautta, kerrotaan Britannian yleisradion BBC:n sivuilla.

Lapset ovat voineet katsella netin kautta myös pukin kylää ja nähdä, miten tontut ovat puuhailleet lahjoja. Lisäksi Noradissa on ollut vapaaehtoisia työntekijöitä vastaamassa joulupukin matkaa koskeviin kysymyksiin osoitteessa noradtrackssanta@gmail.com.

Norad on Yhdysvaltain asevoimien organisaatio joka on vastuussa Yhdysvaltain ja Kanadan ilmatilan ja merialueen puolustuksesta.

Joulupukin matkan seuraamisen perinne juontaa juurensa vuoteen 1955 asti. Coloradolaisessa sanomalehdessä oli tuolloin julkaistu mainos, jossa oli painovirhe. Mainoksen lupaaman joulupukin kuuman linjan numero yhdistyikin tuolloiseen Noradin edeltäjään, Conadiin (Continental Air Defense Command).

Kun yhä uusia soittoja ilmaantui numeroon, alkoi linjan toisessa päässä vastannut armeijan komentaja esiintyä joulupukkina.

Viime vuonna Noradin vapaaehtoiset vastaanottivat 75 000 pukkia koskevaa puhelua ja noin 6 000 sähköpostia kahdestasadasta maasta.

Pukin seurantajärjestelmä toimii Noradin mukaan, sillä Petteri Punakuonon kuuluisa nenä lähettää infrapunajäljen, joka on samantapainen kuin ohjuksen laukaisu. Tätä juttua kirjoitettaessa joulupäivän aamuna oli pukki seikkailemassa Alaskassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.