Mainos

USA:n aids-valistus saa kritiikkiä

Yhdysvalloissa jaettavan valistuksen ensisijainen kehotus on pidättäytyä seksistä. Kondomin käyttöä suositellaan vasta kolmantena vaihtoehtona.

AIDS-juliste

Bangkokissa pidettävässä aids-konferenssissa on kiistelty aids-valistuksen keinoista. Erityisesti Yhdysvaltain ajama aids-politiikka on saanut kritiikkiä.

Yhdysvallat käyttää aidsin vastaiseen työhön eniten rahaa maailmassa, viidelle vuodelle rahaa on budjetoitu 15 miljardia dollaria. Yhdysvalloissa valistus kehoittaa ihmisiä ensisijaisesti pidättäytymään seksistä tai pysymään uskollisena puolisolle. Vasta tämän jälkeen, kolmantena vaihtoehtona, suositellaan kondomin käyttämistä.

Kongressin jäsen Barbara Lee totesi, että vaikka Bushin hallinto on myöntänyt anteliaasti rahaa aidsin vastaiseen työhön, sen laatima ohjelma on fundamentalistikristittyjen käsialaa.

Hollantilaisen Open Society -instituutin johtajan Mabel van Oranjen mukaan vaikuttaa siltä, että heidän ohjelmansa perustuu enemmän ideologiaan kuin tieteeseen.

YK:n alaisen UNAIDS-ohjelman tieteellisenä neuvojana työskentelevä Catherine Hawkins muistutti kondomin olevan tehokkain väline aidsin leviämisen pysäyttämisessä.

- Kun kondomeja on saatavilla edullisesti, ihmiset käyttävät niitä, ja kun niitä käytetään oikein, hiv-tartuntojen määrä vähenee.

Ugandassa pidättäytyminen tehosi

1990-luvun alussa noin 30 prosentilla Ugandan 26-miljoonaisesta kansasta oli hiv-tartunta. Runsaassa kymmenessä vuodessa luku on saatu laskemaan noin kuuteen prosenttiin. Ugandan presidentti Yoweri Museveni sanoi hallituksen pidättäytymistä ja uskollisuutta teroittaneen kampanjan tepsineen.

- Suhtautumisemme on asteittainen. Pidättäydy, ole uskollinen, mutta jos et voi, käytä kondomia, Museveni kertoi Ugandan aids-valistuksesta.

Eri kulttuurit otettava huomioon

Monet asiantuntijat kuitenkin huomauttivat, että esimerkiksi Thaimaassa kondomin käyttöön kehottavalla valistustyöllä saatiin pysäytettyä hi-viruksen saaneiden määrän kasvu seksityöläisten keskuudessa.

Mabel van Oranje kertoi, että esimerkiksi Saharan eteläpuolella sijaitsevissa Afrikan maissa valtaosa hi-viruksen saaneista naisista saa taudin aviomiehiltään, jotka ovat harrastaneet avioliiton ulkopuolisia seksisuhteita.

Konferenssin toinen puheenjohtaja Joep Lange muistutti, että eri maiden erilaiset kulttuurit on otettava huomioon valistustyössä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.