Mainos

USA: Myös Suomessa valvontaohjelma

Yhdysvaltojen mukaan myös Suomessa toimii valvontaohjelma, jonka tarkoituksena on havaita epäilyttävä toiminta suurlähetystön ympärillä.

Maan Suomen-suurlähetystön mukaan valvontayksikkö, Surveillance Detection Unit, toimii Suomen lakien mukaan eikä se ole salainen. Lähetystö kertoo tiedotteessaan, että tällainen ohjelma on jokaisen suurlähetystön yhteydessä.

Yhdysvallat kertoo olevansa valmis vastaamaan Suomen hallituksen mahdollisiin kysymyksiin asiassa.

Yhdysvallat painotti myös, että kyse ei ole tiedustelutoiminnasta. Ohjelman tarkoituksena on estää hyökkäykset amerikkalaiskohteisiin. Lähetystö ei kuitenkaan tarkemmin kertonut, millaista toimintaa valvontaohjelman piiriin kuuluu.

Suojelupoliisi kertoi aiemmin, ettei Yhdysvalloilla ole Suomessa SDU-yksikköä. Ruotsissa on käynnistetty esitutkinta Yhdysvaltain suurlähetystön harjoittamasta valvonnasta.

Valvontaohjelmat nousivat julkisuuteen sen jälkeen, kun Norjassa ja Tanskassa alettiin selvittää Yhdysvaltojen suurlähetystöjen väitettyä vakoilua.

Ruotsissa päätettiin puolestaan tänään käynnistää esitutkinta Tukholman-suurlähetystön harjoittamasta valvonnasta. Tutkittavana on esimerkiksi, miten Tukholman-suurlähetystö on lähistöään valvonut, miten laajaa tiedonkeruu on ollut ja miten tietoja on käytetty. Dagens Nyheterin mukaan lähetystöllä on ollut viranomaislupa valvontakameroihin, jotka eivät saisi tallentaa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.