Mainos

USA:lta tiukat ehdot YK:n Lähi-itä-päätöslauselmalle

USA on asettanut tiukat ehdot YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmalle. USA haluaa, että palestiinalaisryhmien iskut tuomitaan, mutta se ei ole valmis tuomitsemaan Israelin tiistaista ilmaiskua Gazaan.

Yhdysvallat asettaa ehdoksi Lähi-itää koskevan YK:n päätöslauselman hyväksymiselle sen, että siinä tuomitaan palestiinalaisten ääriryhmien iskut.

Yhdysvallat ei myöskään suostunut tuomitsemaan Israelin tiistaista ilmaiskua Gazaan.

Myöhään eilen Lähi-idän tilanteesta keskustelemaan kokoontunut YK:n turvallisuusneuvosto hajaantui vain puolen tunnin istunnon jälkeen. Suljettujen ovien takana kokoontunut neuvosto päätti jatkaa keskusteluja maanantaina.

Arabimaat vaativat turvallisuusneuvostoa toistamiseen koolle sen jälkeen, kun Israel iski tiistaina Gazaan surmaten äärijärjestö Hamasin sotilaallisen johtajan ja 14 palestiinalaista siviiliä.

Diplomaattilähteiden mukaan eilisen lyhyessä kokouksessa käsiteltiin Syyrian ratkaisuehdotusta Lähi-idän väkivaltaisuuksien päättämiseksi. Ehdotus antoi tukensa Yhdysvaltain, Venäjän, YK:n ja EU:n muodostaman niin sanotun kvartetin aiemmin aikaansaamille rauhanponnistuksille.

Syyrian ehdotuksessa ei suoranaisesti sivuttu Israelin iskua. Yhdysvaltain mielestä Syyrian ehdotus ei auta rauhan saavuttamisessa.

Useita tiukkoja ehtoja

Yhdysvaltain YK-lähettiläs John Negroponte oli kertonut kokouksessa, että Yhdysvallat asettaa Gazan iskun tuomitsevan päätöslauselman hyväksymiseksi ne ehdot, että terrorismi sekä nimenomaisesti palestiinalaisryhmät Islamilainen Jihad, Hamas, ja Al Aksan marttyyrien prikaatit tuomitaan ja että mahdollinen vaatimus Israelin vetäytymisestä sisältää myös ehdot palestiinalaishallinnon toimista turvallisuuden parantamiseksi. Lisäksi päätöslauselman tulisi vedota molempiin osapuoliin poliittisen ratkaisun löytämiseksi.
Turvallisuusneuvoston keskiviikkoisessa kokouksessa Israelin tiistainen isku tuomittiin laajalti sen vaatimien siviiliuhrien vuoksi.

Palestiinalaisviranomaiset kutsuivat tänään Yhdysvaltain ehtoja kohtuuttomiksi kuvaten Yhdysvaltain jarruttavan rauhanprosessia.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.