Mainos

USA:lta säännöt Guantanamon vankien oikeudenkäynneille

Yhdysvaltain puolustusministeriö julkistaa tänään Guantanamon afgaagivankien oikeudenkäyntejä koskevat säännöt.

Vankeja USA:n tukikohdassa Guantanamossa

Yhdysvaltain puolustusministerin Donald Rumsfeldin odotetaan tänään ilmoittavan al-Qaeda- ja Taleban-vankien oikeudenkäyntejä koskevista ohjeista. Viranomaislähteet kuvailevat sääntöjä lievemmiksi kuin jotkut arvostelijat ovat etukäteen pelänneet.

Oikeudenkäyntiohjeisiin tutustuneiden viranomaislähteiden mukaan sotilastuomioistuimet toimivat kenttäoikeuksien tapaan, mutta syyttäjillä on enemmän pelivaraa todisteiden esittämisessä. Syytetyt eivät saa viedä valituksia korkeampiin oikeusasteisiin, vaan heidän on tyydyttävä uuteen käsittelyyn.

Kuolemanrangaistus vaatii yksimielisen päätöksen, nimettöminä esiintyneet lähteet sanoivat. Suunnitelmien mukaan syytetyille osoitetaan sotilaslakimies, mutta he voivat palkata myös siviiliasianajajan. Oikeudenkäynnit ovat suljettuja vain, jos syyttäjät haluavat esittää salaiseksi luokiteltua aineistoa. Tuomitut voivat pyytää asiansa uutta käsittelyä, mutta heillä ei ole oikeutta valittaa liittovaltion tuomioistuimeen tai Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen. Presidentti tai puolustusministeri päättää viime kädessä kuolemantuomiosta.

Kansalaisjärjestöt ja Yhdysvaltain eurooppalaiset liittolaiset ovat arvostelleet Guantanamossa ja Afganistanissa oikeudenkäyntiään odottavien kohtelua sanoen, että vangeilta kielletään mahdollisuus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin.

-Jos syytetyille ei sallita valitusoikeutta viranomaisista riippumattomaan siviilituomioistuimeen, vaan jätetään tuomittujen elämä täysin presidentin käsiin, niin siinä ei kunnioiteta perustavanlaatuisia amerikkalaisia ja kansainvälisiä oikeudenmukaisuuden ihanteita, sanoi kansalaisoikeusjärjestö ACLU:a edustava Timothy Edgar uutistoimisto Reutersille.

Vain pienen osan kolmestasadasta epäillystä al-Qaeda- ja Taleban-vangista arvellaan päätyvän sotilastuomioistuimeen. Amerikkalaisviranomaisten mielestä nyt laaditut säännöt muodostavat oikeudenmukaisen ja tasapainoisen järjestelmän.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.