Mainos

USA:lta rauhansuunnitelma Haitille

Yhdysvallat on yhdessä muun muassa Kanadan ja Ranskan kanssa työstänyt Haitiin rauhansuunnitelman, joka on määrä esitellä myöhemmin tänään. Ulkovaltojen edustajat neuvottelevat siitä presidentti Jean Bertrand Aristiden ja Haitin oppositiojohtajien kanssa huomenna pääkaupungissa Port-au-Princessä.

Suunnitelmassa Aristidea vaaditaan luopumaan osasta valtaoikeuksiaan, mutta hänen annettaisiin jatkaa virassaan virkakautensa loppuun vuoteen 2006 asti, kertoivat diplomaattilähteet. Siinä hahmotellaan myös uutta, riippumatonta hallitusta, jonka pääministeri valvoisi joko YK:n tai Amerikan maiden järjestön muodostamia poliisivoimia.

Suunnitelman mukaisesti Haitiin muodostettaisiin kolmihenkinen paneeli, joka valitsisi suuremman 9-15-henkisen neuvoston, joka puolestaan nimittäisi pääministerin ja uuden hallituksen. Paneeliin valittaisiin yksi Aristiden ja yksi oppositio sekä yksi kansainvälisen yhteisön edustaja.

Haitin pohjoisosassa Gonaivesin kaupungin ympäristössä taistelevat aseistautuneet kapinalliset ovat julistaneet alueen itsenäiseksi, kerrottiin Haitin radiossa. Alueen presidentiksi on nimetty entinen kapinajohtaja Butteur Mettayer.

(MTV3-STT-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.