Mainos

USA:lta oma ohjelma lintuinfluenssaa vastaan

Presidentti George Bushin mukaan hallituksen on oltava valmiina, vaikka vielä ei ole syytä huoleen.

Presidentti George Bush pyytää kongressilta yli seitsemän miljardin dollarin, noin kuuden miljardin euron, tukipakettia rokotteiden ja lääkkeiden ostamiseen, oman rokotteen kehittämiseen ja viranomaisten työn tehostamiseen.

Bushin mukaan Yhdysvaltojen pitää olla valmis torjumaan lintuinfluenssaepidemian uhka sekä kotimaassa että tarvittaessa kaikkialla maailmassa.

Bushin tavoitteena on ostaa parikymmentä miljoonaa annosta nykyistä rokotetta, jota on käytetty Kaakkois-Aasiassa H5N1-virusta vastaan. Lähes kolme miljardia dollaria on tarkoitus sijoittaa uuden rokotteen kehittämistyöhön ja miljardi lääkevarastojen täydentämiseen.

-Jos odotamme pandemian syntymistä, on liian myöhäistä enää valmistautua, Bush varoitti pitämässään puheessa.

Jos virus muuttuu ja alkaa tarttua ihmisestä toiseen, lintuinfluenssa voi aiheuttaa pandemian, maailmanlaajuisen tautiaallon. Tätä ennen niin sanottua täsmärokotetta ei pysytä kehittämään.

Bushin mukaan hätäsuunnitelmien on oltava valmiina kaikissa 50 osavaltiossa ja jokaisessa paikallisyhteisössä. Hallituksen on taattava, että kaikki tasot ovat valmiina toimimaan taudin pysäyttämiseksi.

Bush korosti, ettei lintuinfluenssa ole vielä pandemia, mutta huoleen on kuitenkin aihetta.

Bush ehdotti myös lääkeyhtiöiden vastuun keventämistä siten, että rokotteita saataisiin tarvittaessa mahdollisimman nopeasti markkinoille eikä valmisteen testaukseen käytettäisi niin paljon aikaa kuin yleensä.

Lintuinfluenssa on vaatinut kuutisenkymmentä ihmishenkeä Kaakkois-Aasiassa kahtena viime vuotena. Taudin on saanut tiettävästi yli 120 ihmistä.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.