Mainos

USA:lta odotetaan uutta Irak-ehdotusta

Yhdysvaltain odotetaan antavan uuden Irakia koskevan päätöslauselmaehdotuksen YK:n turvallisuusneuvostolle lähipäivinä. Ulkoministeri Colin Powellin mukaan ehdotuksessa esitellään "uusi ja tiukka asetarkastusohjelma" ja sen rikkomisen seuraukset Irakille.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n tietojen mukaan uudessa ehdotuksessa ei enää mainittaisi voimankäyttöä, ainoastaan tottelemattomuuden "seuraamukset" Irakille niitä tarkemmin yksilöimättä. Ulkoministeri on myöntänyt, ettei asetarkastuspäätöksen rikkomisen seuraamuksista vallitse turvallisuusneuvostossa vielä yksimielisyyttä.

Turvallisuusneuvoston pysyvistä jäsenistä erityisesti Ranska ei ole halunnut antaa Yhdysvalloille lupaa käyttää automaattisesti asevoimaa, jos Irak estää asetarkastajien työtä. Myötämielisin turvallisuusneuvoston pysyvistä jäsenistä Yhdysvaltain vaateille on ollut Britannia.

Venäjä on myös antanut ymmärtää, että se voisi olla valmis hyväksymään voimankäytön. Venäjä on kuitenkin tähdentänyt, että päätöslauselman tarkoitus on saada asetarkastajat mahdollisimman pian takaisin Irakiin. Samaa mieltä on Kiina.

Yhdysvallat puolestaan torjuu edelleen selvästi Ranskan vaatimuksen, jonka mukaan turvallisuusneuvoston pitäisi tarpeen vaatiessa tehdä uusi, erillinen päätös asevoiman käyttämisen sallimisesta ennen kuin Yhdysvallat voisi hyökätä Irakiin.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.