Mainos

USA:lle ja Kiinalle kauppasuhteet

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton on allekirjoittanut historiallisen lain, joka takaa Kiinalle ns. normaalit, pysyvät kauppasuhteet USA:n kanssa. Viimeisten kahdenkymmenen vuoden ajan Kiinan kauppakumppanin asemasta on äänestetty kongressissa vuosittain.

Nyt Kiina saa pysyvästi samat tulli- ja muut edut, kuin lähes kaikki muutkin USA:n kanssa kauppaa käyvät maat. Lain läpimenoa pidetään presidentti Clintonin suurimpana ulko- ja kauppapoliittisena saavutuksena. Lakiesityksestä kiisteltiin Yhdysvalloissa kitkerästi, sillä ihmisoikeusjärjestöt eivät hyväksy helpotuksia ihmisoikeuksia polkevalle Kiinalle. Yhdysvaltain ammattijärjestöt ovat myös huolissaan työpaikkojen katoamisesta halvan työvoiman Kiinaan.

-Tämä on hyvä taloussopimus Amerikalle, sanoi Clinton lain allekirjoitustilaisuudessa eilis-iltana. Kauppasopimuksen uskotaan lisäävän Yhdysvaltain vientiä huomattavasti nyt avautuville Kiinan markkinoille. Kiina neuvottelee parhaillaan pääsystä maailman kauppajärjestö WTO:n jäseneksi, mutta neuvottelut ovat pahasti jumissa. Kiinan ei uskotakaan pääsevän järjestön jäseneksi enää tämän vuoden puolella, kuten alunperin ennakoitiin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.