USA:lle ja Kiinalle kauppasuhteet

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton on allekirjoittanut historiallisen lain, joka takaa Kiinalle ns. normaalit, pysyvät kauppasuhteet USA:n kanssa. Viimeisten kahdenkymmenen vuoden ajan Kiinan kauppakumppanin asemasta on äänestetty kongressissa vuosittain.

Nyt Kiina saa pysyvästi samat tulli- ja muut edut, kuin lähes kaikki muutkin USA:n kanssa kauppaa käyvät maat. Lain läpimenoa pidetään presidentti Clintonin suurimpana ulko- ja kauppapoliittisena saavutuksena. Lakiesityksestä kiisteltiin Yhdysvalloissa kitkerästi, sillä ihmisoikeusjärjestöt eivät hyväksy helpotuksia ihmisoikeuksia polkevalle Kiinalle. Yhdysvaltain ammattijärjestöt ovat myös huolissaan työpaikkojen katoamisesta halvan työvoiman Kiinaan.

-Tämä on hyvä taloussopimus Amerikalle, sanoi Clinton lain allekirjoitustilaisuudessa eilis-iltana. Kauppasopimuksen uskotaan lisäävän Yhdysvaltain vientiä huomattavasti nyt avautuville Kiinan markkinoille. Kiina neuvottelee parhaillaan pääsystä maailman kauppajärjestö WTO:n jäseneksi, mutta neuvottelut ovat pahasti jumissa. Kiinan ei uskotakaan pääsevän järjestön jäseneksi enää tämän vuoden puolella, kuten alunperin ennakoitiin.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat