Mainos

USA:lla ei vieläkään todisteita Irakin joukkotuhoaseista

Yhdysvaltain asetarkastajien johtajan David Kayn väliraportin mukaan Irakista ei ole löytynyt joukkotuhoaseita.

Irak-grafiikka+ohjuksia

Yhdysvaltain kongressin tiedusteluvaliokunnille esitelty tuore Irak-aseraportti ei ole tuonut mitään uutta tietoa Irakin väitetyistä joukkotuhoaseista.

-Emme ole löytäneet Irakista merkkejä biologisista ja kemiallisista aseista, mutta etsintöjä jatketaan, kertoi tiedustelupalvelun CIA:n erikoistutkija David Kay.

CIA:n erikoistutkija David Kay johtaa Irakista joukkotuhoaseita etsivää tutkijaryhmää. Hän esitteli myöhään eilen Suomen aikaa uuden aseraportin tiedusteluvaliokunnille suljettujen ovien takana.

Kayn mukaan tutkijat eivät ole myöskään löytäneet todisteita siitä, että Irakin armeija olisi ollut valmis käyttämään kemiallisia aseita liittouman joukkoja vastaan sodan puhjetessa. Sen sijaan tarkastajat ovat löytäneet viitteitä joukkotuhoaseisiin liittyneestä "salaisesta tutkimustyöstä". Myös aseiden valmistukseen sopivaa tekniikkaa on löytynyt. Hankkeisiin liittyvää materiaalia on selvästi hävitetty, ja aseita saattaa olla vielä piilossa jossain, väliaikaraportissa huomautetaan.

Yhdysvallat hyökkäsi Irakiin maaliskuussa ja kaatoi maan entisen johtajan Saddam Husseinin hallinnon kuukautta myöhemmin. George W. Bushin hallintoa on arvosteltu yhä kitkerämmin siitä, että Irakin sota aloitettiin ilman pitäviä todisteita Irakin joukkotuhoaseista.

Britannia: Kayn raportti "oikeuttaa" päätöksen Irakin-sodasta

Britannia: Raportista oikeutus sodalle


Britannian hallitus arvioi tänään, että Irakin joukkoaseita koskevan tuoreen amerikkalaisselonteon tiedot "oikeuttavat" jälkikäteen sodan Irakia vastaan. Ulkoministeri Jack Straw'n mielestä selvitys osoittaa sen, että Yhdysvaltain ja Britannian päätös hyökätä Irakin oli "oikeutettu ja välttämätön".

Britannian sotapäätöksen arvostelijoita amerikkalaisten asetarkastajien työn tulokset eivät ole sen sijaan vakuuttaneet.

-Tiesimme aina, että Saddamilla oli kunnianhimoisia pyrkimyksiä. Nyt me tiedämme, että Irakin (pyrkimysten) tukahduttamiseen tähdännyt strategia toimi, Straw'n edeltäjä, Robin Cook sanoi.

Cook erosi pääministeri Tony Blairin hallituksesta vastalauseena brittijoukkojen lähettämiselle Irakiin. Hänen mielestään YK:n asetarkastuksia maassa olisi pitänyt jatkaa.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

(Huomenta Suomi 03.10.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.