Mainos

USA lisää joukkoja Persianlahdella

Presidentti Bill Clinton on päättänyt lähettää noin 2200 Yhdysvaltain merijalkaväen sotilasta Persianlahden alueelle, kertoivat amerikkalaiset sotilaslähteet.

Sotilaat siirretään Välimereltä vahvistukseksi Irakin lähelle jo keskitetyn merkittävän amerikkalaisen sotilasosaston vahvistukseksi. Nimettömänä pysytellyt sotilaslähde sanoi odottavansa virallista käskyä jo tuntien kuluessa. Toiset amerikkalaiset sotilaslähteet kertoivat yksityisesti, että alueelle lähetetään myös lisää amerikkalaisia lentokoneita.

Presidentti Clinton itse korosti kuitenkin illalla Suomen aikaa, ettei sotilaallinen isku Irakiin ole väistämätön. -Me haluamme, että YK:n tarkastajat voivat tehdä työnsä, saavat päätökseen kaikkien kohteiden tarkastukset ja sen jälkeen mahdollisuuden varmistua siitä, ettei laitoksia ole rakennettu uudelleen, Clinton sanoi. Clinton puhui toimittajille isännöidessään Britannian pääministeriä Tony Blairia.

Suezin kautta

Merijalkaväen 24. komennuskunta kuljetetaan helikopteritukialus Guamilla ja kolmella apualuksella Suezin kanavan kautta Punaisellemerelle ja sieltä edelleen Persianlahdelle noin puolessatoista viikossa. Persianlahdella on ennestään parikymmentä amerikkalaista sota-alusta, mm. lentotukialukset Nimitz, George Washington ja Independence.

Lisäjoukkoja on pyytänyt merijalkaväen kenraali Anthony Zinniä, joka komentaa kaikkia Lähi-idässä olevia amerikkalaisjoukkoja. Kenraali Zinni on myös pyytänyt kuutta tutkassa näkymätöntä F117A-hävittäjää Kuwaitissa jo olevien kuuden lisäksi sekä kuutta B-52-jättipommittajaa Diego Garcian saarella Intian valtamerellä olevien kahdeksan lisäksi.

Yhdysvalloilla on alueella jo arviolta 325 sotilaslentokonetta, mm. lentotukialuksilla ja Saudi-Arabiassa, Kuwaitissa ja Bahrainissa.
(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.