Mainos

USA liittolaisineen hyväksyy Ahtisaaren suunnitelman

Nato-maiden ulkoministerit pohtivat Kosovo-esitystä Oslossa. Venäjä on kuitenkin uhannut kaataa suunnitelman veto-oikeudellaan YK:n turvaneuvostossa.

Yhdysvallat ja sen liittolaismaat ovat valmiita hyväksymään presidentti Martti Ahtisaaren Kosovo-suunnitelman.

Oslossa koolla olevat Naton ulkoministerit hyväksyvät Ahtisaaren suunnitelman sellaisenaan. He ovat kuitenkin valmiita myös neuvottelemaan pienistä muutoksista liittyen Kosovon serbivähemmistön asemaan, jos ehdotuksen varsinainen sisältö ei muutu.

Nato-jäsenmaat eivät halua asettaa YK:lle mitään aikarajaa suunnitelman toteuttamiseen. Venäjä on uhannut kaataa veto-oikeudellaan suunnitelman YK:n turvaneuvostossa.

Suomen ulkoministeri Ilkka Kanervan mukaan on tärkeää, että Serbiaa ei suljeta pois kansainvälisestä, eurooppalaisesta yhteisöstä, vaan neuvotteluja sen kanssa jatketaan aktiivisesti.

- Ahtisaaren esitys nähtiin Oslon Nato-kokouksessa ainoana ulospääsynä Kosovo-kysymyksessä, mutta esityksellä ei ole mitään mahdollisuutta tulla hyväksytyksi, ellei Venäjää saada ehdotuksen taakse, ulkoministeri Kanerva totesi Naton ulkoministeri-illallisen jälkeen.

- Serbian poliittinen kehitys voi johtaa ääriliikkeiden valtaantuloon, ellei Serbiaa saada aktiivisesti mukaan eurooppalaiseen kehitykseen.

Kanervan mukaan Ahtisaaren ratkaisuehdotus Kosovon rajoitetusta itsehallinnosta nähdään pitkälti poliittisena ylätason ratkaisuna, johon kansalaiset niin Serbiassa kuin Kosovossa on saatava mukaan. Ulkoministerin mukaan asia ei ole lopullisesti ratkaistu, vaikka YK:n turvaneuvosto tekisikin myönteisen päätöksen Kosovon itsehallinnon suhteen.

- Siitä se todellinen työ vasta alkaa, Kanerva totesi Oslossa.

Nato-lähteiden mukaan Kosovon kysymyksessä ratkaisu tarvittaisiin pikaisesti. Natolla on Kosovossa 16 500 sotilasta ja on mahdollista että albaanien tyytymättömyys kasvaa, ellei itsehallintokysymyksessä edetä ennen kesää.

(MTV3-Heikki Piuhola/Oslo)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.