USA lamaantuisi hakkerien iskussa

Yhdysvaltain turvallisuusviranomaiset tekivät sarjan jäljiteltyjä tietoverkkoiskuja strategisesti tärkeisiin kohteisiin. Tulokset ovat huolestuttavia. Samanaikaiset iskut vaarantaisivat vakavasti Yhdysvaltain turvallisuuden.

"Cyber Storm I" maksoi aikoinaan 3 miljoonaa dollaria. Vuoden 2006 helmikuussa toteutettu viisipäiväinen "cyber-hyökkäys" testasi eri viranomaisten kykyä toimia poikkeusoloissa. Nyt julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan mm. Washingtonin metro, New Yorkin satama ja Philadelphian ja Chicagon lentoliikenne olivat jäljiteltyjen iskujen kohteina.

Kohteille ei kerrottu iskuista etukäteen. Tätä poikkeuksellista toimintaa maan turvallisuusasioista vastaava ministeriö puolustaa sillä että on eri asia toimia harjoitustilanteessa kuin silloin kun luullaan että uhka on todellinen.

Kuviteltuina roistoina oli hakkereita, blogin kirjoittajia ja jopa toimittajia.Toimittajien tehtävänä oli hämmentää viranomaisia väärillä tiedoilla ja tekaistuilla uutisilla. He myös kieltäytyivät kertomasta lähteitään jutuista, joissa oli haastateltu hakkereita jotka kertoivat olleensa syyllisiä "iskuihin".

Miten "cyber-hyökkäys" onnistui?

Vaikutukset vaihtelivat suuresti. Osa yrityksistä selvisi iskusta nopeasti ja toiminnot eivät häiriintyneet. Mutta osa yrityksistä ei missään vaiheessa "hyökkäystä" tajunnut tilanteen vakavuutta, eikä ottanut yhteyttä viranomaisiin jotka olisivat kyenneet auttamaan tosi paikan tullen.

Muun muassa rautatieliikenne olisi lamaantunut pahoin, samoin lentoliikenteessä olisi ollut suuria ongelmia, esimerkiksi useat koneet lentäisivät liian läheltä Valkoista taloa.

Viranomaisten johtopäätökset ovat kylmääviä. Mikäli todellisessa elämässä tehtäisiin useita samanaikaisia iskuja, lamaantuisi valtaosa maan toiminnasta. Yhdysvaltain turvallisuusasioista vastaava ministeriö tutkii tuloksia ja suunnitelee nyt toimia joilla tämänkaltainen uhka voitaisiin estää.

(MTV3-APTN)

Lue myös:

    Uusimmat