Mainos

USA kritisoi tiukasti Turkkia

Yhdysvallat arvosteli tänään ankarasti Nato-liittolaisensa Turkin ihmisoikeustilannetta. Yhdysvaltain ulkoministeriön selonteon mukaan kidutukset ovat Turkissa yhä yleisiä ja lehdistö on monenlaisen ahdistelun kohteena.

Kurdivähemmistöään Turkki kohtelee raportin mukaan edelleen huonosti. Kaakkois-Turkin kurdiväestön vapaudet on kumottu poikkeustilasäädösten nojalla. Raportissa muistutetaan kuitenkin, että ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyy myös kurdien PKK-järjestö, joka ei ole kaihtanut keinoja yrittäessään irrottaa kurdialueita Turkin valtiosta.

Raportin mukaan PKK kiihdytti itsemurhaiskujaan sen jälkeen, kun järjestön johtaja Abdullah Öcalan pidätettiin Italiassa viime marraskuussa. Turkkilaiset agentit kaappasivat Öcalanin Keniasta tässä kuussa, ja samalla Turkin armeija laajensi hyökkäyksiään PKK:n joukkoja vastaan.
-PKK:n terroristit surmasivat viime vuoden aikana usein ihmisiä, jotka eivät osallistuneet aseelliseen taisteluun, varsinkin kylien virkamiehiä, kylävahteja, opettajia ja muita, joita he pitivät valtion edustajina, selonteossa sanotaan.

Selonteko arvostelee Turkin asevoimia myös islamilaisten liikkeiden tukahduttamisesta. Sen mukaan armeija on leimannut kansallisen turvallisuuden uhkaajiksi jopa joitakin konservatiivipuolueiden poliitikkoja ja uskontoaan aktiivisesti harjoittavia muslimiliikemiehiä.

Selonteossa mainitaan mm. entisen pääministerin Necmettin Erbakanin johtaman islamilaisen Refah-puolueen kieltäminen ja Istanbulin islamistiselle kaupunginjohtajalle Recep Erdoganille langetettu 10 kuukauden vankeustuomio valtion yhtenäisyyden horjuttamisesta.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.