Mainos

USA komensi lähetystöväkeä pois Lähi-idästä

Yhdysvaltain ulkoministeriö on määrännyt diplomaattien perheenjäseniä poistumaan Kuwaitista, Israelista ja palestiinalaisalueilta. Varotoimet määrättiin voimaan mahdollisten Irakin kostoiskujen pelossa.

Ulkoministeriön mukaan kostoiskujen mahdollisuus yritetään poistaa, mutta takeita siitä ei voida antaa. Ulkoministeriö arvioi, ettei esimerkiksi kemiallisin asein tehtäviä iskuja voida sulkea pois laskuista. Evakuoimismääräys koskee eräitä lähetystöjen työntekijöitä ja joitakin diplomaattien perheenjäseniä. Tällaisia ovat esimerkiksi alle 18-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat sekä raskaana olevat. Määräys koskee Yhdysvaltain lähetystöjä Tel Avivissa ja Kuwaitissa sekä Jerusalemissa olevaa konsulaattia.

Ulkoministeriö kehotti myös muita kyseisissä maissa oleskelevia amerikkalaisia tarkkailemaan tilannetta ja harkitsemaan, jäävätkö he maahan. Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan Venäjä aloitti torstaina kansalaistensa evakuoinnin Bagdadista. Irakissa on ainakin 20 venäläistä naista ja lasta. Monet muutkin maat kuten Belgia ja Filippiinit kehottivat kansalaisiaan poistumaan Irakista pikimmiten ja valmistautuivat evakuoimaan heidät.

YK odottaa valtavaa pakolaisvirtaa

Jordaniassa olevat YK:n humanitääriset järjestöt odottavat valtavaa pakolaisvirtaa Irakista, jos Yhdysvallat ja Britannia jatkavat ilmaiskujaan. Noin 50000-100000 irakilaisen odotetaan pakenevan kohti Irania ja noin 10000 kohti Jordaniaa. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR voisi perustaa 10000 ihmisen pakolaisleirin Jordaniaan muutamassa tunnissa, sanoi järjestön Ammanissa oleva edustaja Mario Carminati. Jordanian sisäministeri Neyef al-Kadi ilmoitti kuitenkin myöhemmin torstaina, että Jordania on sulkenut Irakin vastaisen rajansa pakolaistulvan estämiseksi. Jordania on valmis antamaan kansainvälisille järjestöille kalustoa humanitäärisen avun toimittamiseksi Irakiin, muttei aio sallia pakolaisleirien perustamista alueelleen.

Vuosien 1990-91 kriisin yhteydessä pakeni satojatuhansia ihmisiä Irakista ja Kuwaitista Jordaniaan Irakin hyökättyä Kuwaitiin. Kansainvälinen Punainen Risti evakuoi useita työntekijöitään Yhdysvaltain ilmaiskujen jälkeen, kertoi järjestön edustaja. Kolmetoista työntekijää lähti maanteitse Bagdadista Jordaniaan, jonka Irakin vastainen raja oli vielä aamulla avoinna tavalliselle matkustajaliikenteelle. Irakin pääkaupunkiin jäi vain kymmenen Punaisen Ristin avustushenkilöä arvioimaan ilmaiskujen aiheuttamaa lääkintäavun tarvetta. Evakuointimääräys ei koskenut Kansainvälisen Punaisen Ristin Pohjois-Irakissa olevaa kahdeksaa työntekijää. Kansainvälinen Punainen Risti kehotti torstaina Yhdysvaltoja, Britanniaa ja Irakia noudattamaan kansainvälisiä määräyksiä, varsinkin vuoden 1949 Geneven sopimuksia. Järjestö pyysi myös säästämään Irakin siviiliväestöä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.