USA kohteli huonosti terroristiepäiltyjä

Yhdysvaltain oikeusministeriön tuore raportti paljastaa terroriepäiltyjen huonon kohtelun

Yhdysvaltain oikeusministeriön julkistaman tuoreen raportin mukaan vuoden 2001 terrori-iskujen yhteydessä pidätettyjä on kohdeltu varsin huonosti. Syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen viranomaisten huostaan otettujen ihmisoikeuksia poljettiin: monia heistä pidettiin kahleissa ja heitä pahoinpideltiin sekä ruumiillisesti että henkisesti. He eivät voineet ottaa myöskään yhteyttä asianajajaan, eikä heitä päästetty vapaiksi takuita vastaan.

Terrorismista epäiltyjä pidettiin viranomaisten huostassa keskimäärin kolme kuukautta. Heidän piti odottaa viikkoja, ennen kuin he saivat käyttää puhelinta ja ottaa yhteyttä omaisiinsa.

-Havaitsimme huomattavia ongelmia tavassa, joilla kiinni otettuja kohdeltiin, myönnettiin oikeusministeriön tarkastajan Glenn Finen raportissa.

Viranomaisten hallussa oli iskujen jälkeen kaikkiaan 762 Yhdysvaltoihin muuttanutta. Valtaosa heistä oli kotoisin Pakistanista, ja heidän kontollaan oli maahantulolain rikkeitä. Tutkimusten jälkeen selvisi, että suurimmalla osalla ei ollut mitään tekemistä terrorismin kanssa.

Vankilassa rankat olosuhteet

Valtaosa liittovaltion poliisi FBI:n hallussa olleista pidätetyistä oli New Yorkissa, Brooklynissa sijaitsevassa Metropolitan Detention Centerissä. Kiinnioton syyksi oli luokiteltu "todistajan turvallisuus".

Omaisiaan kyselleille soittajille oli kylmästi valehdeltu, että kyseinen ihminen ei ole pidätyskeskuksessa. Oikeusministeriön raportissa vankilan olosuhteita luonnehdittiin "kohtuuttoman rankoiksi".

Oikeusministeri John Ashcroftia on moitittu jo useaan otteeseen pidätettyjen kovasta kohtelusta. Ministeriön tiedottaja Barbara Comstock ei kuitenkaan suostu pahoittelemaan tapahtunutta.

-Me emme pyytele anteeksi, jos käytämme kaikki mahdolliset lailliset keinot suojataksemme amerikkalaisia uusilta terrori-iskuilta, hän sanoi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat