Mainos

USA: Kirkuk ja Mosul antautuneet

Amerikkalaisjoukot tunkeutuivat kurditaistelijoiden kanssa Mosuliin viime yönä. Kaupungissa ei ole enää Saddamin hallinnon edustajia, sanoi kurdikomentaja aamulla.

Irakin pohjoiset Mosulin ja Kirkukin kaupungit ovat antautuneet, ja niissä on Yhdysvaltain erikoisjoukkoja, kertoi Yhdysvaltain joukkojen edustaja Qatarin komentokeskuksessa. Jo aiemmin kerrottiin, että kurdijoukot valvovat Mosulin keskustaa eikä kaupungissa enää ole Saddam Husseinin hallinnon edustajia.

-Liittouman joukot ovat Mosulissa ja Kirkukissa, majuri Rumi Nielson-Green sanoi uutistoimisto AFP:lle. Hän lisäsi, että kyse on pääosin erikoisjoukoista.

Aiemmin tänään kerrottiin myös, että Irakin armeijan upseerit neuvottelevat Mosulin antautumisesta Yhdysvaltain joukoille, jotka ovat saapuneet kaupunkiin.

Mosulin väestö, mukaan lukien komentajia, oli eilen pyytänyt kurdeja neuvottelemaan kaupungin antautumisesta ilman uusia taisteluita, kertoi Kurdistanin demokraattisen puolueen edustaja Hoshyar Zebari uutistoimisto AFP:lle.

Amerikkalaiset haluavat Zebarin mukaan virallisen antautumisen. Zebari kertoi, että hänen puolueensa aikoo auttaa Mosulin asukkaita antautumisessa ja turvallisuuden säilyttämisessä.

Mosulia lähdettiin valtaamaan Yhdysvaltain puolustusministerin Donald Rumsfeldin mukaan pienehköllä joukolla yhdysvaltalais- ja kurditaistelijoita. Kaupungissa useiden irakilaissotilaiden oli jo aiemmin kerrottu laskeneen aseensa.

Liittouma on välittänyt Mosulissa lentolehtisin, radion sekä tv:n kautta tietoa, että Saddamin hallinto on kaatunut. Sen jälkeen lukuisten irakilaissotilaiden on kerrottu ylittäneen Irakia ja maan kurdialueita erottavan niin sanotun vihreän linjan ja antautuneen.

Mosulin valtaus käynnistyi vain muutama tunti sen jälkeen, kun Yhdysvaltain joukot saapuivat pohjoiseen Kirkukin kaupunkiin.

Kurdit lähtevät Kirkukista

Kurditaistelijat on määrätty lähtemään öljykaupunki Kirkukista, jonka ne ja Yhdysvaltain joukot valtasivat eilen, kertoi Kurdistanin isänmaallisen liiton edustaja aamulla uutistoimisto AFP:lle. -Odotamme nyt amerikkalaisten lisäjoukkojen saapumista, kertoi kenraali "Mam" Rostam. Turkki on uhannut puuttua sotilaallisesti Pohjois-Irakin tapahtumiin, jos kurdijoukot valtaavat Kirkukin.

Turkki pelkää, että Irakin öljyvaroja valvovat kurdit pyrkisivät itsenäisyyteen. Se puolestaan saattaisi herättää Turkin kurdien itsenäistymishaluja. Kurdit sanovat ottaneensa Kirkukin haltuunsa taisteluitta eilen, kun Irakin presidentille Saddam Husseinille uskolliset joukot olivat lähteneet kaupungista. Pieni kurditaistelijoiden joukko jää kuitenkin Yhdysvaltain joukkojen avuksi turvaamaan Kirkukin järjestystä. Yhdysvallat aikoo lähettää vahvistuksia myös Mosuliin.

Bagdadissa yhä vastarintaa

Yhdysvaltain joukot kohtasivat Bagdadissa yhä hajanaista vastarintaa viime yönä, kertoi amerikkalainen CNN-televisiokanava. Ryöstely Bagdadissa jatkui.

Yhdysvaltain joukot valmistautuivat aamulla taistelemaan Tikritin kaupungista, kertoi CNN edelleen Yhdysvaltain puolustusministeriön lähteisiin viitaten. Presidentti Saddam Husseinille uskollisilta joukoilta odotetaan kovaa vastarintaa.

Yhdysvallat pommitti Saddamin velipuolen kotia

Yhdysvaltain joukot ovat pommittaneet Irakin presidentin Saddam Husseinin velipuolen kotia Bagdadin länsipuolella, ilmoitti Yhdysvaltain armeija aamulla.

Tarkoituksena on Yhdysvaltain mukaan murentaa Saddamin hallintoa edelleen.

Saddamin velipuoli on hallituksen neuvonantaja, ja hän johti aiemmin salaista poliisia.

Bagdadissa levotonta, ryöstely jatkuu

Keskiviikkona vallattu Bagdad on ajautunut kaaokseen ja anarkiaan, silminnäkijät kertoivat tänään. Aseistetut miehet liikkuvat vapaasti kaupungissa ja ryöstelevät niin kauppoja kuin suurlähetystöjäkin. Tilanne on tänään ajautunut niin pitkälle, että kauppiaat alkoivat puolustaa pistoolein ja rynnäkkökiväärein omaisuuttaan. Myös nuorten miesten kerrotaan jahdanneen ryöstelijöitä rautaputkin aseistautuneina.

25 ihmisen kerrotaan loukkaantuneen levottomuuksissa. Tilanne on paha, koska myös sairaaloita on ryöstetty. Bagdadin kaaoksessa irakilaiset siviilit ovat piirittäneet Irakin armeijan tiedustelupalvelun rakennuksen ja vaatineet rakennuksessa oletettavasti sijaitsevien maanalaisten tyrmien avaamista.

Sukulaisiaan etsineet siviilit epäilevät vankien olleen vailla ravintoa jo useita päiviä. Piirittäjät vaativat Yhdysvaltain armeijaa auttamaan vankien vapauttamisessa. Yhdysvaltain joukot eivät ole estäneet kaupungin ryöstelyä ja tuhoamista, silminnäkijät ovat kertoneet.

Silminnäkijä: Yhdysvaltain joukot rohkaisevat ryöstelyyn

Yhdysvaltain joukot Bagdadissa rohkaisevat ihmisiä ryöstelyyn ja aiheuttavat tarkoituksellisesti kaaosta, sanoi ruotsalainen historioitsija Khaled Bayoni eilen. Sodan alusta ihmiskilpenä Irakissa ollut Bayoni sanoi nähneensä, kuinka amerikkalaiset sotilaat surmasivat kaksi hallintorakennuksen vartijaa ja kehottivat sitten ihmisiä ryöstämään rakennuksen.

Myös modernin taiteen museo on hänen mukaansa ryöstetty. Yhdysvaltain tietoisena strategiana on anarkian ja epävakaisuuden lietsominen oman läsnäolon perustelemiseksi, keskiviikkona Bagdadista lähtenyt Bayoni päätteli.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.