Mainos

USA kiirehtii Irak-päätöslauselmaehdotustaan

USA kiirehtii uutta Irak-päätöslauselmaa. Päätöslauselma asettaisi aikarajat Irakin perustuslain muodostamiselle ja vaalien järjestämiselle.

Yhdysvallat kiirehtii YK:n turvallisuusneuvostossa uutta päätöslauselmaa Irakista. Diplomaattilähteiden mukaan äänestys pidettäisiin jo huomenna.

Presidentti Bush painaa päälle. - Tietenkin meillä on toimiva suunnitelma. Saavutamme merkittävää edistystä Irakissa, Bush kertoi vaientaakseen soraäänet.

Päivän uutiset Bagdadista puhuvat kuitenkin toisenlaista kieltä. Pommimies tappoi itsensä ja haavoitti kuutta iskussaan Turkin lähetystöön. Isku seurasi Turkin parlamentin päätöstä lähettää sotilaita amerikkalaisten tueksi.

- Sairaalat ja koulut ovat avoinna, sähköt toimivat, vesi on puhtaampaa ja kauppa alkaa kukoistaa, Bush listasi USA:n edistysaskeleita miehitetyssä Irakissa.

Ainakin kaupankäynnin puitteet paranevat, jos YK:n turvallisuusneuvosto nyt hyväksyy uuden päätöslauselman Irakista. Kauppaa tosin käytäisiin edelleen amerikkalaisten valvonnassa.

Uuden ehdotuksen mukaan irakilaisten oma väliaikaishallinto saisi aikaa joulukuun puoleenväliin saakka. Silloin sen pitäisi lyödä lukkoon suunnitelma perustuslaista ja vaalien järjestämisestä.

YK:n johto ei kuitenkaan yhdy amerikkalaisten positiiviseen näkemykseen. - Päätöslauselma ei osoita keskeistä muutosta liittouman ajattelussa. Olen kuitenkin kiitollinen siitä, että he ovat ottaneet huomioon joitain näkemyksiäni, YK:n pääsihteeri Kofi Annan kritisoi.

Annan on aiemmin toivonut, että päätösvalta Irakissa siirrettäisiin nopeammin irakilaisille itselleen.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 14.10.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.