Mainos

USA kehotti P-Koreaa luopumaan ydinaseohjelmastaan

Kiistely Pohjois-Korean ydinohjelman ympärillä jatkuu.

Yhdysvallat kehotti jälleen tänään Pohjois-Koreaa luopumaan ydinaseohjelmastaan ja vakuutti, ettei Yhdysvallat suostu neuvotteluihin "uhkausten tai rikottujen sitoumusten" edessä.

-Kehotamme Pohjois-Koreaa kääntämään nykyisen suuntansa ja täyttämään kaikki IAEA:n vaatimukset, jotta ydinaseohjelma voidaan todistettavasti lopettaa, sanoi Valkoisen talon tiedottaja Claire Buchan.

Buchanin mukaan Pohjois-Korean suhteet ulkomaailmaan riippuvat ydinaseohjelman lopettamisesta. Buchan sanoi Yhdysvaltojen liittolaisineen etsivän yhä rauhanomaista ratkaisua asiaan.

-Yhdysvallat ei kuitenkaan neuvottele uhkausten tai rikottujen sitoumusten edessä, Buchan lisäsi.

Pohjois-Korea ilmoitti tänään karkottavansa Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkkailijat maasta.
Myös IAEA:n edustaja on vahvistanut Pohjois-Korean karkottamispäätöksen.

IAEA:n kaksimiehinen tarkastusryhmä on tarkkaillut Pohjois-Korean ydinlaitoksia ydinsulkusopimuksen puitteissa. IAEA sanoi eilen olevansa huolissaan ydinsulkusopimuksen pitävyydestä sen jälkeen, kun Pohjois-Korea oli kertonut suunnitelmistaan ottaa jälleen käyttöön Yongbyonin ydinreaktori.

Pohjois-Korea kovisteli Yhdysvaltoja

Pohjois-Korea hyökkäsi tänään voimakkaasti Yhdysvaltoja vastaan, syyttäen sitä yrityksistä kaataa maan poliittinen järjestelmä. Etelä-Korea puolestaan varoitti naapurimaataan kärjistämästä tilannetta, mikäli se haluaa maiden välisen liennytyksen jatkuvan.

Pohjois-Korean uutistoimiston KCNA:n mukaan Yhdysvallat käyttää vaatimuksia ydinohjelman lopettamisesta ainoastaan hämäyksenä, jonka turvin se suunnittelee hyökkäystä maahan.

-Yhdysvallat on syöksymässä päistikkaa erittäin vaaralliseen yhteentörmäykseen Pohjois-Korean kanssa kieltäytymällä vuoropuhelusta ja ilmoittamalla samalla, että sota maata vastaan ei ole poissuljettu vaihtoehto, KCNA:n välittämässä lausunnossa sanottiin.

-Yhdysvaltojen jatkuvasti toistama väite, jonka mukaan Pohjois-Korean on romutettava ydinohjelmansa, on pelkkä toiveuni, jonka varjolla Yhdysvallat yrittää riisua Pohjois-Korean aseista samalla kun suunnittelee yllätyshyökkäystä maahan romuttaakseen sen poliittisen järjestelmän, lausunto jatkui.

Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld sanoi aikaisemmin tällä viikolla, että Yhdysvallat pystyy käymään kahta sotaa yhtäaikaa ja voittamaan molemmat. Rumsfeldin mukaan Pohjois-Korea erehtyy, jos se kuvittelee Yhdysvaltain huomion olevan kokonaan kiinnittynyt Irakin tilanteeseen.

Etelä-Korea: Yhteistyö katkolla

Etelä-Korean uusi presidentti Roh Moo Hyun sanoi tänään olevansa valmis koventamaan maansa linjaa pohjoista naapuriaan kohtaan, jos se jatkaa ydinohjelmansa valmistelua kansainvälisistä vastalauseista huolimatta.

-Jos Pohjois-Korea jatkaa näitä toimia, joita kansainvälinen mielipide ei tue, se tulee menettämään Etelä-Korean yleisen mielipiteen tuen, Roh sanoi.

-Kehotan Pohjois-Koreaa olemaan ottamatta askelia, jotka entisestään vaikeuttaisivat tilannetta, Roh jatkoi.

Roh varoitti myös, että Pohjois-Korean toimet saattavat pysäyttää maiden välistä liennytyksen. Kyseessä on ensimmäinen kerta kun istuvan presidentin Kim Dae Jungin "päivänpaistepolitiikkaa" tukenut Roh otti kantaa yhteistyön jarruttamisen suuntaan.

Etelä-Korean ilmavoimien tukikohdassa vieraillut presidentti Kim korosti Yhdysvaltojen kanssa tehtävän puolustusyhteistyön tärkeyttä. Kurssit Etelä-Korean pörssissä laskivat tänään alimmilleen kuuteen viikkoon sen jälkeen, kun huhut Etelä-Korean armeijan asettamisesta hälytystilaan levisivät osakemarkkinoille. Armeijan mukaan huhut olivat perusteettomia.

Venäjä syytti Yhdysvaltoja tänään vuonna 1994 Pohjois-Korean kanssa solmitun yhteistyösopimuksen velvoitteiden laiminlyönnistä. Venäjän mukaan maa jäi tämän vuoksi vaille energiaa ja joutui aloittamaan uudelleen ydinohjelmansa. Australia puolestaan ilmoitti jäädyttäneensä suunnitelmansa suurlähetystön avaamisesta Pohjois-Korean pääkaupunkiin.

"Pohjois-Korealle ydinase kuukaudessa"

Pohjois-Korealta veisi vain 30 päivää valmistaa ydinase, sanoo brittiläinen ydinalan asiantuntija John Large tämän päivän The Times-sanomalehdessä.

Largen mukaan maalta ei kestäisi kuin kuukauden saada käyttöönsä ydinpommi sen jälkeen, kun Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA havaitsi Pohjois-Korean olevan käynnistämässä uudestaan ydinlaitoksiaan. Pohjois-Koreassa on siirretty jo tuhat uutta polttoainesauvaa ydinreaktorirakennukseen Yongbyonissa. IAEA:n mukaan tilanne on erittäin vakava, sillä polttoainesauvoista voidaan valmistaa ydinaseisiin käytettävää plutoniumia.

-Vaihtoehdot viittaavat nyt siihen, että Pohjois-Korea aikoo viimeistellä ydinaseen kehittämiseen tähtäävän suunnitelmansa, sanoo Large, jonka mukaan Kaakkois-Aasiassa eletään nyt turvattomia ja poliittisesti epävakaita hetkiä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.