Mainos

USA katkaissut yhteydet Iraniin?

USA:n hallituksen kerrotaan katkaisseen yhteytensä Iraniin. Maan epäillään mm. suojelevan al-Qaida-verkoston terroristeja. Iran kiistää tiedot.

Yhdysvaltalaisen Washington Post -lehden mukaan maan puolustusministeriön virkamiehet haluavat ryhtyä toimiin, jotka horjuttaisivat Iranin hallitusta.

Lehden mukaan päätöstä edelsivät tiedusteluraportit, joiden mukaan Iranissa olevat al-Qaida -verkoston jäsenet olisivat olleet osallisina Saudi-Arabiassa tehtyihin pommi-iskuihin aiemmin toukokuussa. Iskuissa kuoli 34 ihmistä.

Lehti lainaa hallituksen virkamiehiä, joiden mukaan Valkoinen talo "näyttää olevan valmis horjuttamaan Iranin hallitusta". Puolustusministeriö Pentagon haluaisi rohkaista iranilaisia kansannousuun, joka johtaisi hallituksen kumoamiseen, lehti kirjoitti.

Valkoisen talon edustaja ei halunnut kommentoida tietoja.

Iran kiistää tiedot

Iranin YK-lähettiläs Javad Zarif torjui tuoreeltaan syytökset siitä, että Iran suojelisi al-Qaidan jäseniä. -Jos Iranissa on al-Qaidan jäseniä, he ovat joko huostassamme tai sitten emme tiedä heistä, lähettiläs sanoi amerikkalaisen ABC-television haastattelussa. Hän toivotti tervetulleeksi kaiken tiedon, joka auttaa verkoston jäsenten paljastamisessa.

Zarifin mukaan Iran on ollut yksi terrorismin vastaisen taistelun johtavia maita. -Me olemme luultavasti ottaneet 14 viime kuukauden aikana kiinni enemmän al-Qaidan jäseniä kuin mikään muu maa, hän sanoi.

Iran haluaisi Zarifin mukaan vähentää jännitteitä Yhdysvaltoihin. - Tämä on kuitenkin mahdotonta, jos Yhdysvallat puhuu vain "painostuksen kieltä", hän lisäsi.

Iranin ja Yhdysvaltain on kerrottu viime aikoina lämmitelleen suhteitaan keskusteluilla, jotka ovat käsitelleet terrorismia, Irakia ja Afganistania. Washington Post -lehden mukaan amerikkalaiset kuitenkin peruivat yhteisen tapaamisen Saudi-Arabian pommi-iskujen jälkeen.

(MTV3-Reuters-STT)

(Kymmenen uutiset 25.05.2003).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.