USA: Kasvihuonepäästöt kasvavat reilusti

Yhdysvaltain kasvihuonekaasujen päästöjen arvioidaan kasvavan jopa reilut 40 prosenttia seuraavan kahdenkymmen vuoden kuluessa.

Presidentti George Bushin hallinnon mukaan maan kasvihuonekaasujen päästöt kasvavat reilusti 20 vuoden aikana. Arvio esitetään maan ympäristönsuojeluvirasto EPA:n tuoreessa raportissa. USA:n kasvihuonepäästöjen arvioidaan raportissa kasvavan 43 prosenttia vuosien 2000 ja 2020 välillä.

Samassa raportissa Bushin hallinto myöntää myös ensimmäistä kertaa sen, että ilmaston lämpeneminen johtuu ihmisten toimista, kuten autoilusta ja voimaloiden päästöistä. Aiemmin hallinto on vedonnut siihen, että saasteiden ja ilmaston lämpenemisen suhteesta ei ole selvää tieteellistä näyttöä. Tällä asenteella tuettiin Bushille tärkeitä auto- ja energiateollisuutta ja niiden väitteitä siitä, että ilmansaasteiden ja ilmaston lämpenemisen yhteyttä pitää tutkia edelleen.

-On olemassa yleinen yksimielisyys siitä, että havainnoitu lämpeneminen on todellista ja että se on ollut erityisen voimakasta viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana, raportissa kerrotaan.

Presidentti Bush on irtisanoutunut ilmansaasteiden vähentämiseen tähtäävästä Kioton sopimuksesta, jonka EU ratifioi viime viikon perjantaina. Bushin mukaan sopimus olisi tullut liian kalliiksi maan taloudelle. USA:n kanta suututti muut läntiset teollisuusmaat.

USA: Kioto-sopua ei tarvita



Raportissa varoitetaan myös ilmaston lämpenemisen selkeistä vaikutuksista. Erityisesti alaville rannikkoseudulle ennakoidaan vedenpinnan nousun tuomia ongelmia, myös muutoksista ekosysteemeissä varoitetaan.

EPA:n raportissa ei kuitenkaan suositella Kioton sovun taakse menemistä; päästöleikkaukset on tehtävä vapaaehtoisesti.

-Vapaaehtoisilla toimilla ennakoidaan saavutettavaksi keskimäärin Kioton sopimuksessa sovitut päästöjen supistukset, mutta ilman niitä uhkia talouskasvulle, joita tiukat kansalliset rajoitukset olisivat tuoneet mukanaan, uskotaan selvityksessä.

Bushin hallinnon esittämissä päästöjen supistusmalleissa ei säännellä lainkaan hiilidioksidipäästöjä.

Elokuussa Johannesburgissa pidettävässä kestävän kehityksen kokouksessa keskustellaan mm. juuri ilmastonmuutosten torjunnasta. Yhdysvallat on luvannut tuoda kokoukseen omat, Kioton sopimuksen korvaavat suunnitelmansa.

Ulkoministeriö esitteli raportin perjantaina YK:lle ja ensimmäiseksi sen sisällöstä kertoi maanantain The New York Times-lehti. Ympäristönsuojeluvirasto laittoi kohuraporttinsa Internetsivuilleen, mutta virasto ei ole suostunut kommentoimaan sen sisältöä.

Japani mukaan Kioto-sopimukseen

Japani ratifioi tänään Kioton ilmastosopimuksen ja kehotti Yhdysvaltoja sekä Venäjää liittymään kansainväliseen rintamaan ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi.

-Kioton sopimus on tärkeä kansainvälinen askel kamppailtaessa maailmanlaajuisen lämpenemisen kanssa. Toivon todella että muut maat liittyvät niin pian kuin mahdollista, sanoi Japanin pääministeri Junichiro Koizumi.
Hallituksen päätöstä osattiin odottaa sen jälkeen, kun parlamentin ylähuone hyväksyi viime perjantaina yksimielisesti Kioton pöytäkirjan vahvistamisen.

Kiotossa 1997 hyväksytyn ja sittemmin tarkennetun sopimuksen mukaan Japanilta edellytetään noin kuuden prosentin vähennystä niin sanottujen kasvihuonekaasujen päästöissä vuosiin 2008-2012 mennessä.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 04.06.2002)

Lue myös:

    Uusimmat