Mainos

USA karkottamassa natsivartijoita

Yhdysvallat on karkottamassa maasta 84-vuotiasta miestä, jonka epäillään toimineen vartijana natsien keskitysleireillä toisen maailmansodan aikana.

Anton Geiserin epäillään olleen vartijana pahamaineisella Sachsenhausenin keskitysleirillä lähellä Berliiniä vuonna 1943.

Yhdysvaltain oikeuslaitoksen mukaan Geiserin tehtäviin kuului keskitysleirillä muun muassa vankitornissa seisomista ja pakoon yrittävien vankien surmaamista.

Hänen väitetään työskennelleen myös Buchenwaldin keskitysleirillä.

- Vartijapalveluksensa kautta hän on vastuussa tuhansien viattomien siviilien epäinhimillisestä ja tappavasta kohtelusta, asianajaja Rita M. Glavin sanoo.

- Yhdysvallat ei tarjoa turvapaikkaa hänen kaltaisilleen yksilöille.

Geiser tuli Yhdysvaltoihin Itävallasta vuonna 1956 ja maan kansalaisuuden hän sai 1962. Geiser menetti tekojensa tähden Yhdysvaltojen kansalaisuuden vuonna 2006.

Toinen karkotus jäissä

John Demjanjuk, natsiepäilty

Toisen maailmansodan aikaisista hirmuteoista epäillyn John Demjanjukin karkotus Yhdysvalloista takeltelee. Tuomioistuin keskeytti eilen karkotuksen toimeenpanon. Syynä on Demjanjukin, 89, heikko terveys. Miehen asianajajien mukaan Demjanjuk ei kykene matkustamaan Saksaan.

Demjanjuk oli tarkoitus karkottaa Saksaan sunnuntaina. Miestä odottaa syyte 29 000 juutalaisen surmista.

Demjanjukin tapauksesta on väännetty kättä jo kolme vuosikymmentä. Demjanjuk karkotettiin Yhdysvalloista Israeliin vuonna 1977, kun häntä epäiltiin Treblinkan keskitysleirin johtajaksi, pahamaineiseksi natsiksi joka tunnettiin nimellä Iivana Julma.

Israeliin karkotettu Demjanjuk tuomittiin hirtettäväksi, mutta seitsemän vuoden vankeuden jälkeen Israelin korkein oikeus vapautti hänet todisteiden puutteessa.

Demjanjuk palasi Yhdysvaltoin ja sai takaisin kansalaisuutensa. Se kuitenkin riistettiin häneltä uudelleen, kun Yhdysvaltain oikeusviranomaiset saivat uusia tietoja, joiden mukaan Demjanjuk oli vartijana useissa keskitysleireissä sodan aikana. Demjanjuk määrättiin karkotettavaksi vuonna 2006. Saksa esitti hänestä luovutuspyynnön maaliskuussa.

(MTV3-AFP-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.