Mainos

USA kaipaa Euroopalta lisätukea Afganistanille

USA aikoo tukea Afganistania lähivuosina yli kymmenellä miljardilla dollarilla. Muut Nato-maat ovat kuitenkin olleet varovaisia tukilupauksissaan.

Yhdysvallat on peräänkuuluttanut Euroopan Nato-mailta lisää tukea Afganistaniin sotilasliitto Naton ulkoministerikokouksessa Brysselissä.

Yhdysvaltain hallitus aikoo itse pumpata maahan tulevina vuosina yli kymmenen miljardia dollaria lisää.

Euroopan vastaus Yhdysvaltain ulkoministerin Condoleezza Ricen vaatimuksille oli ainakin ensi alkuun melko varovainen.

Pääsihteeri Jaap de Hoop Schefferin mukaan Nato-maat ovat valmiit lisäämään sotilaiden sekä rahallisen avun määrää Afganistaniin. Tänään tukilupaukset olivat kuitenkin toistaiseksi lähinnä poliittisia. Varsinaisia sitoumuksia on tarkoitus tehdä Naton helmikuisessa puolustusministerikokouksessa.

Monet maat toivoivat tänään kokonaisvaltaista suunnitelmaa Afganistanin vakauttamiseen. Yhdysvaltain apu on toistaiseksi ollut pääosin sotilaallista.

USA ja Eurooppa eri linjoilla

Naton Afganistanin operaatio on ollut viime aikoina vaikeuksissa, koska Taleban-sissien vastarinta on ollut odotettua kovempaa. Lisäksi Kabulin keskushallinto on hyvin heikko, eikä esimerkiksi maan huumetuotantoa ole saatu kuriin.

Afganistanille yritetään kerätä lisäapua uudestaan ensi viikolla, kun Euroopan unionin puheenjohtaja Saksa järjestää Afganistanin avustamista pohtivan kokouksen Berliinissä.

EU-komissio lupasi tänään osaltaan apua 600 miljoonaa euroa. Yksittäisten EU-maiden odotetaan myös osallistuvan avustustalkoisiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.