Mainos

USA juhlii itsenäisyyttään pelon vallassa

Yhdysvaltain itsenäisyyspäivän juhlintoja varjostaa tänä vuonna terrorismin pelko ja päivää vietetäänkin erittäin tiukkojen turvatoimien vallitessa.

Viranomaiset ovat vakuuttaneet kansalaisten olevan turvassa myös 4. heinäkuuta, mutta ovat kehottaneet heitä "varovaisuuteen" niin Yhdysvaltain rajojen sisällä kuin ulkomaillakin. Mitään poikkeustilaa ei kuitenkaan ole julistettu, koska kansan pelätään potevan "uhkauupumusta" viime kuukausina annettujen lukuisten terroristivaroitusten seurauksena.

Newsweek-lehden tekemän kyselyn mukaan kolme neljännestä amerikkalaisista ei aiokaan välttää suuriin kaupunkeihin matkustamista, vaikka yli puolet heistä uskoo, että suurkaupunkeihin voidaan tehdä terrori-isku juuri heinäkuun 4. päivänä.

Washingtonissa metropysäkki kiinni

Suurimmat juhlallisuudet järjestetään pääkaupungissa Washingtonissa, jonka 121 hehtaarin laajuiselle National Mall -juhlapaikalle odotetaan huomenna satojatuhansia kävijöitä. Alueella järjestetään tuttuun tapaan paraateja, musiikkiesityksiä grillausta ja ilotulituksia.

Tänä vuonna turvatoimet ovat tavallista tiukemmat: kaksinkertaisen turva-aidan lisäksi alueelle on rakennettu 24 turvatarkastuspaikkaa ja kaikkien kassit tarkastetaan. Paikalle on myös komennettu 2 000 siviilipukuista poliisia ja National Mallin metroasema suljetaan koko päiväksi.

New Yorkissa varaudutaan bioiskuun

Myös New York on torstaina tarkasti vartioitu: käytännössä kaikki kaupungin poliisit on määrätty kaduille partioimaan ja ilmatilaa valvovat helikopterit. Juhlijoiden joukkoa tutkitaan mm. geiger-mittarein, jottei kukaan pääse kuljettamaan tungokseen radioaktiivista ainetta, ja jotkut poliiseista puetaan biologisilta aseilta suojaaviin "kuupukuihin".

Vapauden patsaan ympäristöön on jo määrätty lentokielto. Macy-tavaratalolle on kuitenkin annettu lupa järjestää ensimmäinen ilotulitus sitten syyskuun terrori-iskujen.

Pekingissä vesipyssysotaa

Yhdysvaltain yli 250 suurlähetystöä eri puolilla maailmaa eivät ole peruneet juhliaan, vaikka vastaanottoja vietetäänkin tavallista matalammalla profiililla.

Pakistanissa päivää on ilmoitettu juhlittavan "hillitysti", Tel Avivissa turvatoimet ovat tavallista tiukemmat ja Wienissä perinteinen ilotulitus on peruttu "ulkoministeri Powellin kehotuksesta".

Pekingissä sen sijaan juhlinta on yhtä villiä kuin edellisvuonna: suunnitelmissa on mm. vesipyssytaistelun järjestäminen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)


(Huomenta Suomi 04.07.2002)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.