Mainos

USA jatkoi iskujaan Afganistaniin

Yhdysvaltain risteilyohjukset ja pommit iskeytyivät eilisiltana Afganistanin pääkaupunkiin Kabuliin, jossa kuultiin räjähdyksiä ja ilmatorjunta-aseiden tulitusta. Myös Yhdysvaltain sota-alukset ovat osallistuneet Afganistanin vastaisiin iskuihin. Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan laivaston aluksilta ja sukellusveneistä on ammuttu 15 Tomahawk-risteilyohjusta. Ohjusten kohteina olivat Afganistanin viestiyhteydet.

Afganistanin oppositiota edustava pohjoisen liitto kertoi aloittaneensa hyökkäyksen Taleban-hallinnon asemia vastaan maan pohjoisosassa. Taisteluja käytiin useissa maakunnissa. Kabulissa räjähdysten kuvattiin olleen huomattavasti rajumpia kuin edellisyönä, jolloin ilmaiskut Afganistaniin alkoivat. Kohteina olivat ainakin Kabulin lentokenttä ja televisiotorni. Talebania lähellä olevan uutistoimiston mukaan yksi pommi osui lähelle 400-paikkaista sairaalaa.

Yhdysvaltalaislähteiden mukaan iskuja tehtiin myös eteläiseen Kandahariin ja itäiseen Jalalabadiin sekä pohjoisiin Mazar-i-Sharifin ja Kunduzin kaupunkeihin. -Nämä iskut ovat samanlaisia kuin sunnuntaina. Olemme kertoneet, että tämä on jatkuva operaatio, Yhdysvaltain puolustusministeriön edustaja sanoi eilisiltana.

Iskuista päätettiin perjantaina

Presidentti George Bush teki päätöksen Afganistanin vastaisten iskujen aloittamisesta viime perjantaina.
Maan sotavoimat aloittivat iskut eilen ja hyökkäyksiä on jatkettu tänäiltana. Afganistanissa valtaapitävä Taleban on julistanut iskevänsä takaisin ja aloittavansa sissisodan Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia vastan.

Yhdysvalloissa on varauduttu mahdollisiin uusiin terrori-iskuihin asettamalla maan korkeimpaan hälytysvalmiuteen. Oikeusministeri John Ashcroftin mukaan hälytysvalmius koskee erityisesti ydinvoimaloita ja kemianlaitoksia.

Iskut saivat vastustajat marssimaan

Italiassa tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään Yhdysvaltain ilmaiskuja vastaan. Roomassa tuhannen ihmisen mielenosoittajajoukkoa johti kommunistisen puolueen johtaja Fausto Bertinotti. Marssijat huusivat sekä terrorismin että sodan vastaisia iskulauseita. Napolissa parituhatta ihmistä kokoontui osoittamaan mieltään sotilasliitto Naton eteläisen komentokeskuksen edustalle

Myös Suomessa kansalaisjärjestöt ovat osoittaneet mieltään Yhdysvaltain Afganistanin-iskuja vastaan. Helsingissä noin tuhat ihmistä marssi Kiasman aukiolta Yhdysvaltain Suomen-lähetystön edustalle.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.