Mainos

USA jakaa miljardien aseapua Lähi-itään

Eniten tukea, 20 miljardia dollaria, saa USA:n vanha liittolainen Israel. Sen sijaan Egypti saa tyytyä 13 miljardin pakettiin. Muun muassa Saksa ja Libya ovat tuoreeltaan kritisoineet varustelukierteen kiihdyttämistä.

Yhdysvallat on ilmoittanut tarjoavansa Egyptille ja Israelille useiden miljardien dollarien arvosta aseapua. Samanlainen tarjous aiotaan esittää myös Saudi-Arabialle ja joillekin muille Persianlahden maille.

Ulkoministeri Condoleezza Ricen mukaan Yhdysvallat pyrkii luomaan vastavoimaa Al-Qaidan, Hizbollahin, Syyrian ja Iranin negatiiviselle vaikutukselle.

- Egyptin ja Saudi-Arabian armeijoiden modernisoiminen auttaa kumppaneitamme taistelemaan radikalismin uhkaa vastaan ja vahvistaa heidän asemaansa paikallisina johtajina, jotka tavoittelevat rauhaa Lähi-itään ja pyrkivät turvaamaan Libanonin rauhan ja itsenäisyyden, Rice sanoi.

Israelille luvataan kaikkiaan 30 miljardin ja Egyptille 13 miljardin arvoista apupakettia, joka jakautuu kymmenen vuoden ajalle. Apulaisulkoministeri Nicholas Burnsin mukaan muillekin maille tarjotaan useiden miljardien arvosta aseapua, mutta tarkat summat selviävät vasta neuvottelujen jälkeen.

Ulkoministeri Rice ja puolustusministeri Robert Gates lähtivät tänään yhteiselle vierailulle Egyptiin ja Saudi-Arabiaan. Matkan tarkoituksena on saada arabiliittolaisilta tukea Yhdysvaltojen toimille Irakissa.

- Matkan aikana keskustellaan siitä, miten Irakin naapurimaat voivat edistää maan turvallisuutta ja vakautta, ulkoministeriön tiedottaja Sean McCormack selitti.

Yhdysvallat pelkää Saudi-Arabian rahoittavan sunnitaistelijoiden kansannousupyrkimyksiä Irakissa.

Moni kritisoi aseapua

Yhdysvaltojen aseapusuunnitelmat olivat maailman tiedossa jo ennen ulkoministeriön virallista tiedotustilaisuutta. Israelille luvatusta avusta saatiin jo sunnuntaina vahvistus maan pääministeriltä Ehud Olmertilta. Niinpä monet maat ehtivät jo kritisoida Yhdysvaltojen päätöstä.

Saksan parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Ruprecht Polenz piti aseiden myymistä vaarallisena ajatuksena. Hänen mielestään Lähi-idässä pitäisi ennemmin keskittyä aseistariisuntaan.

Polenz varoitti Frankfurter Rundschau -sanomalehden haastattelussa, että Iranin vastustajien aseistaminen saattaa kiihdyttää kilpavarustelua.

Libanon tuomitsi Israelin avustamisen ja ilmoitti sen estävän Lähi-idän rauhan ja kiihdyttävän ääriliikkeiden toimintaa entisestään. Iran puolestaan paheksui arabimaille suunnattua sotilasapua.

- Yhdysvalloilla on aina ollut erityinen Lähi-idän politiikkansa, jonka tavoitteena on kylvää pelkoa ja pilata olemassa olevia hyviä suhteita, maan ulkoministeriö ilmoitti.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.