USA jäädyttää Irak-joukkojen kotiuttamisen

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush pitää visusti kiinni siitä, ettei Irakissa olevia joukkoja vähennetä.

Tänään pitämässään puheessa Bush vahvisti, että ennalta suunniteltujen kesällä tapahtuvien joukkojen vähennysten jälkeen on turha odottaa lisäsupistuksia. Ainoa helpotus on se, että komennusten pituus lyhenee nykyisestä 15 kuukaudesta vuoteen. Tämä ei koske kuitenkaan niitä, jotka ovat jo komennuksella Irakissa.

- Olemme saaneet al-Qaidan puolustuskannalle Irakissa, Bush vakuutti.

- Irakilaisten yhteistyö on vahvempaa kuin koskaan.

Bush sanoi myös uskovansa, että Irakin armeija ja poliisi ovat yhä pystyvämpiä ja voivat ottaa yhä suuremman vastuun alueella.

"Kaikki tarvittava aika"

Käytännössä Bushin puhe tarkoittaa sitä, ettei Yhdysvaltain Irak-politiikassa ole odotettavissa muutoksia ennen kuin hänen hallituskautensa päättyy ensi tammikuussa.

Bushin päätökset ovat samassa linjassa kuin Irak-joukkojen komentajan David Petrauesin linjaukset.

Kenraali Petraeushan vakuutti alkuviikosta kongressille, että Irakissa on tapahtunut "merkittävää, mutta haurasta" kehitystä. Hänen mukaansa joukkojen määrä voidaan supistaa sille tasolle, jossa se oli ennen viime vuoden lisäystä, mutta sen alle ei ole syytä mennä.

-Vakuutin hänelle (Petraeusille), että hänellä on kaikki tarvittava aika, Bush sanoi.

Irakin miesvahvuus pysyy siis noin 140 000 sotilaassa ainakin marraskuun presidentinvaaleihin saakka.

Armeija venytetty äärimmilleen

Yhdysvaltain asevoimien johto on ollut viime aikoina suuresti huolissaan Irakin ja Afganistanien sotien vaatimasta verosta. Edustajainhuoneen armeijavaliokunnan edessä todistaneen kenraali Richard Codyn mukaan armeija on "poissa tasapainosta".

- Sotilaat, perheet, tukijärjestelmät ja tarvikkeiden määrä, nuo kaikki on venytetty ja väsytetty pitkien ja toistuvien komennusten vaatimuksilla ja ilman tarvittavaa toipumisaikaa, hän muistutti.

Bush vaatikin puheessaan, että muun maailman olisi lisättävä sitoutumistaan Irakiin.

Kansainvälinen Irak-konferenssi Ruotsissa toukokuussa

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon ja Irakin pääministeri Nuri al-Maliki osallistuvat Ruotsissa toukokuun lopulla järjestettävään kansainväliseen Irak-konferenssiin.

Yksipäiväisessä konferenssissa keskustellaan Irakin auttamisesta. Tämä on ensimmäinen seuruukokous viime vuonna Sharm el-Sheikhissä Egyptissä pidetty Irak-konferenssille. Siellä yli 50 maata sopi Irakin politiikan, talouden ja turvallisuuden vakauttamisesta seuraavan viiden vuoden kuluessa.

Konferenssi järjestetään Tukholman alueella 29. toukokuuta.

Ulkoministeri Bildt kertoi, että konferenssiin on tulossa ulkoministereitä eri maista. Presidentti George W. Bush vahvistaa, että myös ulkoministeri Condoleezza Rice osallistuu konferenssiin.

Bildtiltä kysyttiin, saapuuko konferenssiin myös Irakin opposition edustajia.

- Al-Qaidaa ei ole kutsuttu, oli hänen vastauksensa.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat