USA ja Venäjä lupasivat ydinasevähennyksiä

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti George Bush ovat tavanneet Valkoisessa talossa. Keskustelujen tuloksena suurvallat vähentävät käytössä olevien ydinaseidensa määrää merkittävästi.

The White House

Yhdysvallat ja Venäjä aikovat vähentää ydinkärkiensä määrää. Yhdysvaltain presidentti George Bush on ilmoittanut, että maa aikoo vähentää ydinkärkiensä määrää 6000:sta vajaaseen 2000:een seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Venäjän presidentti Vladimir Putin lupasi niinikään supistaa maansa ydinkärkien määrää kahdella kolmanneksella.

-Valitettavasti maailma on vielä kaukana tilanteesta, jossa kansainväliset suhteet voisivat perustua pelkästään luottamukseen, Putin sanoi puhuessaan amerikkalaisille poliitikoille ja liike-elämän edustajille.

Sekä Yhdysvalloilla ja Venäjällä arvioidaan olevan käytössään saman verran ydinkärkiä.

Putin on parhaillaan Washingtonissa ensimmäisellä virallisella Yhdysvaltain vierailullaan. Toistaiseksi osapuolet eivät ole päässeet sopuun aserajoitussopimuksesta, joka on yksi tärkeimmistä huippukokouksen aiheista.

Venäjällä mahdollisuuksia WTO:hon

Neuvotteluissa kävi myös ilmi presidentti Bushin kanta Venäjän mahdolliseen jäsenyyteen Maailman kauppajärjestö WTO:ssa. Bush aikoo pyytää kongressia palauttamaan normaalit kauppasuhteet Venäjän kanssa. Hänen mielestään Venäjä on täysin eri asia kuin Neuvostoliitto.

Venäjä on kuulunut niiden kommunistimaiden joukkoon, joiden kanssa Yhdysvallat ei ole ollut normaaleissa kauppasuhteissa. Jos suurvallat solmivat normaalit suhteet, Venäjän mahdollisuudet WTO:n jäseneksi kasvaisivat.

Bushin vetoomus on osa Yhdysvaltain ja Venäjän huipputapaamisen julkilausumaa.

(MTV3-Reuters-STT)

(Huomenta Suomi 14.11.2001)

Lue myös:

    Uusimmat