Mainos

USA ja Venäjä kiistelevät ohjustorjunnasta

Yhdysvaltain kiistelty suunnitelma muuttaa ohjustentorjuntajärjestelmiä rajoittavaa ABM-sopimusta nousee tärkeimmäksi aiheeksi Venäjän ja Yhdysvaltain huippukokouksessa kesäkuussa, sanoi Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov tänään.

Ohjus

Ivanovin mukaan Yhdysvallat on täysin tietoinen Venäjän vastustavasta kannasta ja "mahdollisista seurauksista, jos Yhdysvallat toteuttaa kansallisen ohjuspuolustusjärjestelmänsä", joka rikkoo vuonna 1972 solmittua ABM-sopimusta.

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ja Venäjän uusi presidentti Vladimir Putin tapaavat ensimmäistä kertaa huippukokouksen merkeissä 4. ja 5. kesäkuuta Moskovassa.
-Tällä hetkellä taistelemme (suunnitelmaa vastaan) poliittisin keinoin, mutta jos Yhdysvallat toteuttaa suunnitelman, Venäjällä on sekä keinot että mahdollisuudet taistella käyttäen muita tapoja, ja Yhdysvallat tietää tämän, Ivanov varoitti Novie Izvestia -lehden haastattelussa.

Venäjä uhkaa vanhojen rajoitussopimusten irtisanomisella

Igor Ivanov

Samalla hän toisti ne ehdot, joiden puitteissa Venäjä ratifioi strategisten aseiden rajoittamista koskevan Start II -sopimuksen aiemmin tässä kuussa.
-Meillä on ehto: jos ABM-sopimusta rikotaan, emme katso olevamme enää sidoksissa Start I:een, Start II:een tai mihinkään muuhunkaan aserajoitussopimukseen, hän muistutti.
-Se johtaisi asevarustelukierteeseen ja muihin kiusallisiin seurauksiin. Epäilemättä se olisi epämiellyttävä tulevaisuuden kuva, mutta olemme valmiit siihen.

Yhdysvallat on sanonut haluavansa rakentaa rajoitetun ohjustentorjuntajärjestelmän Pohjois-Korean, Iranin ja Irakin tapaisten valtioiden ohjuksia vastaan. Ivanov suhtautui haastattelussa kuitenkin epäillen annettuun syyhyn.
-Henkilökohtaisesti en usko, että todellinen syy sopimuksen muuttamiseen olisi muista maista tuleva uhka, vaan se on yksinkertaisesti amerikkalaisen sotateollisuuden etujen mukaista, hän sanoi.

Ivanov vieraili aiemmin viikolla Yhdysvalloissa, jossa hän tapasi mm. Clintonin ja ulkoministeri Madeleine Albrightin. Vierailun aikana valmisteltiin tulevaa huippukokousta.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.