Mainos

USA ja Venäjä huolissaan Valko-Venäjän poliittisesta kriisistä

Yhdysvallat on ilmaissut huolensa Valko-Venäjän presidentin ja parlamentin välisestä kiistatilanteesta. Yhdysvaltain ulkoministeriön näkemyksen mukaan Valko-Venäjän presidentti on ilmeisesti toiminut ohi maansa perustuslain. Presidentti Aleksandr Lukashenko yrittää lisätä valtaoikeuksiaan. Hän on järjestänyt ensi sunnuntaiksi kansanäänestyksen saadakseen sen nojalla oikeutusta toimilleen.

USA asettuu lausunnollaan kiistassa parlamentin puolelle. Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja Glyn Davies sanoi, että Lukashenkon toimenpiteet aiheuttavat vahinkoa Valko-Venäjän poliittiselle järjestelmälle.

Myös Pariisissa koolla olleet 40 Euroopan ja Pohjois-Amerikan maan kansanedustajat ovat ilmaisseet tukensa Valko-Venäjän parlamentille. Valko-Venäjän pääministeri Mihail Tshigirin erosi eilen tehtävästään, ja presidentti nimitti seuraajaksi varapääministeri Sergei Lingin.

Jeltsin toivoo kompromissia

Venäjän presidentti Boris Jeltsin kehotti naapurimaataan Valko-Venäjää käyttämään järkeä ja sopimaan riitaisuutensa, kertoi Kreml tänään. Jeltsin sanoi olevansa huolestunut kiristyneestä poliittisesta tilanteesta Valko-Venäjällä.

Jeltsin keskusteli mm. Valko-Venäjän tilanteesta pääministeri Viktor Tshernomyrdinin kanssa. Se oli Jeltsinin ensimmäinen virallinen tapaaminen kaksi viikkoa sitten tehdyn sydämen ohitusleikkauksen jälkeen.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.