Mainos

USA ja Ranska purkaisivat Irak-pakotteet

Yhdysvallat kiirehtii Irakin vastaisten YK-pakotteiden purkamista. Myös Ranska tukee Yhdysvaltain pyrkimyksiä.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush kiirehtii Irakin vastaisten YK-pakotteiden purkamista. Yhdysvaltain mukaan pakotteet kohdistettiin aikoinaan hallintoon, jota ei ole enää olemassa.

Pakotteiden päätyttyä Irakin öljykauppa vapautuisi, siihen saakka Irakin öljyrahat menevät YK:n hallinnoimaan rahastoon. Yhdysvallat vapauttaisi öljyvarat Irakin jälleenrakennukseen.

Myös Ranskan YK-lähettiläs on ehdottanut YK:n Irakille asettamien pakotteiden purkamista heti. Suurlähettiläs kertoi asiasta turvallisuusneuvostossa käytyjen keskustelujen jälkeen.

Pakotteet ovat olleet voimassa lähes 13 vuotta Kuwaitin miehityksestä lähtien. Suurlähettiläs Jean-Marc de La Sabliere ei kuitenkaan kertonut, onko hän tehnyt asiaa käsittelevän päätöslauselmaehdotuksen. Ranska tarkoittaa lähettilään mukaan kuitenkin siviilituotteisiin kohdistuvien pakotteiden purkamista.

Pakotekokonaisuus käsittää aseidenvientikiellon, kauppasaarron, lentokiellon ja diplomaattisia pakotteita. Kauppasaartoa höllennettiin joulukuussa 1996, kun Irakin sallittiin rajoitetusti viedä öljyä ja tuoda välttämättömyystarvikkeita.

EU-Komissio on puolestaan ilmoittanut tutkivansa Yhdysvaltain tekemiä Irakin jälleenrakennussopimuksia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.