Mainos

USA ja Ranska lämmittelevät suhteitaan

Valtaosa ranskalaisista suhtautuu yhä varauksella Yhdysvaltoihin ja erityisesti presidentti George Bushiin.

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozyn ensimmäisen virallisen Yhdysvaltain-vierailun odotetaan kohentavan maiden välisiä suhteita. Suhteet ajautuivat törmäyskurssille Irakin sodan alkaessa; Ranskan tuolloinen presidentti Jacques Chirac ei hyväksynyt Yhdysvaltain Irak-sotaa ja maiden väliset suhteet jäähtyivät huomattavasti.

Tänään alkava Washingtonin-vierailu voi kuitenkin muuttaa suunnan. Sarkozy on saanut jo lempinimen "Amerikan-Sarko", ja maiden presidentit ovat tavanneet epävirallisesti. Sarkozy lomaili kesällä New Hampshiressa ja lounasti presidentti George W. Bushin kanssa Mainessa Bushin suvun kesäasunnolla.

Irak ei ole virallisesti tämänkertaisen tapaamisen asialistalla. Sen sijaan Ranskan Nato-suhteet ovat esillä samoin kuin ilmaston lämpeneminen, Lähi-itä ja Iran.

Ennakko-odotuksissa ei ole mitään suuria läpimurtoja, mutta maiden suhteiden oletetaan lämpenevän pikkuhiljaa. Sarkozyn on oltava kuitenkin varovainen, sillä valtaosa ranskalaisista suhtautuu yhä varauksella Yhdysvaltoihin ja erityisesti Bushiin.

Sarkozy ja Bush illastavat yhdessä tänään. Huomenna Sarkozy tutustuu alueen nähtävyyksiin Bushin isännöimänä, puhuu Yhdysvaltain kongressille ja neuvottelee Bushin kanssa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.