Mainos

USA ja Iran neuvottelevat Irakin tilanteesta

Iran ja Yhdysvallat ovat yhtä mieltä siitä, että Irakiin olisi saatava uusi hallitus mahdollisimman pikaisesti. Hallituksen koostumuksesta ollaan kuitenkin eri mieltä.

Yhdysvaltojen ja Iranin neuvottelut Irakin tilanteesta käydään Bagdadissa, kertovat iranilaiset diplomaatit. Myös Irakin edustajia on läsnä neuvotteluissa. Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier puolestaan kehotti Yhdysvaltoja neuvottelemaan suoraan Iranin kanssa myös sen kiistellystä ydinohjelmasta.

Steinmeier sanoi ennen tapaamistaan Yhdysvaltain ulkoministerin Condoleezza Ricen kanssa, että yhä useammat Euroopassa ja myös Yhdysvalloissa katsovat, että suorat neuvottelut Yhdysvaltain ja Iranin välillä voisivat tuottaa läpimurron ydinkiistassa. Steinmeier kertoi keskustelleensa aiheesta jo Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Stephen Hadleyn kanssa Washingtonissa.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastajat saapuvat perjantaina Iraniin käydäkseen ydinlaitoksissa, mm. Natanzin uraanin rikastuslaitoksessa, kertoi Iranin ISNA-uutistoimisto.

Iranilainen diplomaatti Hassan Kazemi Gomi sanoi tänään ilmestyneessä lehtihaastattelussa, että Iran ja Yhdysvallat ovat yhtä mieltä siitä, että Irakiin olisi saatava uusi hallitus mahdollisimman pikaisesti.

Iran on vaatinut Irakin vaalit voittaneille shiiamuslimeille valta-asemaa uudessa hallituksessa. Yhdysvallat sen sijaan korostaa shiiojen, sunnien ja kurdien yhteistyötä ja tasavertaisuutta.

Yhdysvaltojen ulkoministeri sanoi viime viikolla olevansa varma, että Iran ja Yhdysvallat aloittavat suorat neuvottelut Irakin, Iranin naapurimaan, levottomuuksista.

Yhdysvalloilla ja Iranilla ei ole ollut suoria kahdenvälisiä tapaamisia lähes kolmeen vuosikymmeneen. Irak-neuvotteluissa ei ole tarkoitus keskustella Iranin ydinohjelmasta, jonka tavoitteena on Yhdysvaltojen mukaan ydinaseiden valmistaminen.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.