Mainos

USA ja Intia ydinvoimayhteistyöhön

Yhdysvaltain senaatti on hyväksynyt sopimuksen ydinvoimayhteistyöstä Intian kanssa. Sopimus päätti yli 30 vuotta kestäneen ydinkauppakiellon maiden välillä.

Sopimuksen myötä Yhdysvallat voi toimittaa ydinteknologiaa Intiaan siviilikäyttöön. Kauppa lopetettiin 1970-luvulla Intian tehtyä ensimmäisen ydinkokeensa. Tuoreimman kokeen Intia teki vuonna 1998.

Presidentti George W. Bush kiirehti ylistämään sopimuksen hyväksymistä.

-Tämä sopimus vahvistaa maapallon laajuisia ponnistelujamme estää ydinaseiden leviämistä, se suojelee ympäristöä, luo työpaikkoja ja auttaa Intiaa täyttämään kasvavan energiatarpeensa vastuullisella tavalla, Bush sanoi tiedotteessaan.

Intialla on huutava pula energiasta, ja pääsystä Intian markkinoille käydään kovaa kilpailua. Jo alkuviikosta Ranska ilmoitti solmineensa ydinvoimayhteistyötä koskevan sopimuksen Intian kanssa. Lisäksi Venäjä rakentaa kahta tuhannen megawatin reaktoria Tamil Nadun osavaltioon Etelä-Intiaan.

Sopimusta arvosteltiin

Arvostelijoiden mukaan päätös päinvastoin vaarantaa maailmanlaajuiset yritykset hillitä ydinaseiden leviämistä. Intia ei ole allekirjoittanut ydinaseiden leviämistä ehkäisevää ydinsulkusopimusta.

-Sopimus on tuho ydinsululle. Vastakkaisista väitteistä huolimatta se ei tuo Intiaa "ydinsulun valtavirtaan", totesi puolueettoman asevalvontaliiton johtaja Daryl Kimball.

Myös osa senaattoreista arvosteli sopimuksen tekoa ydinsulkusopimuksen ulkopuolisen maan kanssa. Heidän mukaansa se antaa huonon esimerkin Pohjois-Korean ja Iranin kaltaisille maille, jotka pyrkivät kehittämään omia ydinohjelmiaan.

Aasian ja Tyynenmeren turvallisuuskysymyksiin erikoistuneen tutkijan Mohan Malikin mukaan sopimus muuttaa valtatasapainoa Etelä-Aasiassa.

-Se ei ilahduta Pakistania ja Kiinaa, hän totesi. Kummatkin ovat ydinasevaltioita.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.