USA ja EU tukevat Ahtisaaren Kosovo-esitystä

Martti Ahtisaari on antanut Kosovo -selvityksensä YK:n turvallisuusneuvostolle tänään. Ahtisaari esittää maakunnalle rajoitettua itsenäisyyttä.

Yhdysvallat ja EU tukevat YK:n Kosovon-erityislähettilään Martti Ahtisaaren esitystä, jonka mukaan Kosovolle annettaisiin kansainvälisesti valvottu itsenäisyys. Esitys jätettiin tänään YK:n turvallisuusneuvoston käsiteltäväksi.

Kansainvälisesti valvottu itsenäisyys on Ahtisaaren tekemän selvityksen perusteella ainoa toteutettavissa oleva vaihtoehto, jotta syntyisi poliittisesti vakaa ja elinkelpoinen Kosovo.

Ahtisaari ehdotti, että Kosovon itsenäisyyttä valvottaisiin aluksi kansainvälisesti sekä siviili- että sotilaallisen läsnäolon avulla.

- Kosovon itsenäisyys on ainoa realistinen vaihtoehto, mutta Kosovon kyky suoriutua vähemmistön suojelusta, demokraattisesta kehityksestä, talouden elvyttämisestä ja yhteiskunnallisen sovinnon saavuttamisesta omillaan on yhä rajallinen, Ahtisaari sanoi.

Yhdysvaltain apulaisulkoministerin Nicholas Burnsin mukaan Yhdysvaltain aikeena oli julkaista tänään kannanotto, jossa se ilmoittaa tukevansa täysin Ahtisaaren esitystä. EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana sanoi puolestaan aiemmin päivällä Brysselissä EU:n tukevan esitystä.

Yhdysvallat ja EU ovat asettaneet kesäkuun YK:n turvallisuusneuvoston äänestyksen takarajaksi.

Sotilasliitto Nato valmistautuu takaamaan Kosovon turvallisuuden, sanoo Naton pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer. Jo nyt Kosovossa noin 16 000 Naton johtamaa rauhanturvaajaa.

Serbia pitää itsenäisyyden suomista Kosovolle kansainvälisen oikeuden loukkauksena. Venäjä tukee Serbiaa ja esittää neuvottelujen jatkamista.

Muodollisesti Serbiaan kuuluva Kosovo on ollut käytännössä YK:n hallinnassa vuodesta 1999 lähtien. Tuolloin Nato esti pommituksillaan serbijoukkoja häätämästä maakunnassa enemmistönä olevia albaaneja pois kotiseudultaan.

Kosovo

Kosovon albaanit kiittivät, Serbia arvosteli

Kosovon albaanijohto piti YK:n pääsihteerin erityisedustajan Martti Ahtisaaren esitystä rajoitetusta itsenäisyydestä tervetulleena, kun taas Serbia ilmoitti olevansa "selvästi eri mieltä" Kosovon maakunnalle esitetystä asemasta.

- Tämä on historiallinen päivä Kosovolle, sanoi Kosovon presidentti Fatmir Sejdiu lausunnossaan. Hän jatkoi, että ehdotuksen myötä ratkaistaan viimeinen avoinna oleva kysymys Balkanilla.

- Haluan tähdentää, että Kosovon itsenäisyys palvelisi kaikkia maan asukkaita, albaanienemmistöä ja Kosovon vähemmistöyhteisöjä, Sejdiu sanoi.

Serbian presidentti Boris Tadic puolestaan sanoi, ettei Serbia hyväksy minkäänlaista Kosovon itsenäisyyttä. Serbia on hänen mukaansa valmis osallistumaan rakentavasti lisäkeskusteluihin Kosovon tulevasta asemasta.

- Olen vakuuttunut, että lisäkeskusteluille on tilaa ja että erityislähettiläs Martti Ahtisaari ei käyttänyt kaikkia mahdollisuuksia päästä sopimukseen, Tadic sanoi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat