Mainos

USA ja EU syyttävät toisiaan WTO-umpikujasta

Yhdysvaltain hallinto syytti EU:ta vääristä ja harhaanjohtavista lausunnoista. EU puolestaan kritisoi aiemmin USA:ta joustamattomuudesta.

Yhdysvallat ja Euroopan Unioni ovat tänään jatkaneet toistensa kritisoimista vapaakauppaneuvottelujen keskeytymisen vuoksi.

EU:n kauppakomissaari Peter Mandelson sanoi eilen, että Yhdysvaltain hallinto ei tehnyt uusia ehdotuksia maataloustukien leikkaamiseksi. Arvostelu kirvoitti vastauksen tänään.

- EU:n eilinen väite, jonka mukaan Yhdysvallat ei osoittanut joustavuutta.. ja yrittää vierittää syy pattitilanteesta muualle, on väärä ja harhaanjohtava, ilmoitti Yhdysvaltain kauppaedustusto Genevessä.

Yhdysvaltain pääneuvottelija Susan Schwab on kertonut, että maa olisi ollut valmis leikkaamaan maataloustukia enemmän. Vastavuoroisesti EU:n ja Intian olisi kuitenkin pitänyt suostua alentamaan tullejaan, jotta amerikkalaisviljelijät voisivat lisätä vientiä.

Amerikkalaislausunnossa sanotaan, että EU oli rajannut pääsyä markkinoille jopa enemmän kuin alunperin oli ajateltu. Samalla Yhdysvallat toivoo, ettei EU:n moittimiskyky vaarantaisi harvoja jäljellä olevia mahdollisuuksia neuvottelujen elvyttämiseen.

Mandelson puolestaan toisti kantansa, jonka mukaan Yhdysvallat on syypää.

- Yhdysvallat on pyytänyt liian paljon muilta ja tehnyt itse liian vähänvastikkeeksi... Nyt Yhdysvallat tuntuu sanovan muulle maailmalle: Me olemme oikeassa ja te olette eristyksissä.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.