USA ja EKP laskivat ohjauskorkoja

Euroopan Keskuspankki on myös laskenut ohjauskorkoaan 4.25 prosentista 3.75 prosenttiin. USA laski ohjauskorkoaan saman verran aiemmin tänään.

Euroopan keskuspankki laski yllättäen ohjauskorkoaan puoli prosenttiyksikköä 3,75 prosenttiin. EKP:n mukaan koronlasku tapahtui yhteistoiminnassa Yhdysvaltain keskuspankin kanssa, joka laski aiemmin omaa ohjauskorkoaan puoli prosenttiyksikköä.

-Terrorihyökkäysten jälkeen epävarmuus Yhdysvaltain taloudesta ja maailmantaloudesta on lisääntynyt, EKP perusteli koronalennusta lausunnossaan.

EKP:n mukaan päätös tehtiin puhelinkokouksessa. EKP:n pääjohtaja Wim Duisenberg oli Helsingissä tänään, kun päätös tehtiin.

-Viime ajan tapahtumat Yhdysvalloissa ovat omiaan painamaan luottamusta alaspäin euroalueella, mikä alentaa lyhyen tähtäimen kasvunäkymiä, EKP selitti.

Aiemmin EKP on perustellut korkopäätöksiään ainoastaan inflaatiopaineilla. Nyt EKP arvioi, että kasvun hidastuminen alentaa inflaatiopaineita, ja koron alentaminen on siten soveliasta. EKP:n mukaan sekä Yhdysvaltain että euroalueen talouden perusta on vakaa, ja talouskasvun notkahdus jää sen vuoksi lyhytaikaiseksi.

EKP piti viime viikon säännöllisessä kokouksessaan ohjauskorkonsa ennallaan. Pankki ei myöskään ole pitänyt tapanaan tehdä tämän päivän kaltaisia yllätyspäätöksiä.

Duisenberg kuitenkin korosti jo iltapäivällä Helsingissä keskuspankkien yhteistyötä vallitsevassa tilanteessa.

Viime viikolla Euroopan, Yhdysvaltain ja Aasian keskuspankit rahoittivat yhteistyössä markkinoita pitääkseen ne vakaina Yhdysvaltain terrorihyökkäyksen jälkeen.

Yhdysvaltain keskuspankki on laski korkoa puoli prosenttiyksikköä ja se on nyt tasan 3 prosenttia. Edellisen kerran Fed laski korkoa kesäkuun lopussa. Keskuspankki perustelee koronlaskua talousnäkymien heikentymisellä.

(MTV3-STT)

Lisää koronlaskusta Yhdysvaltain Keskuspankin sivuilla
Katso myös Tapani Mäkisen raportti Yhdeksän uutisissa (17.09.2001)
Euroopan keskuspankin pääjohtaja Wim Duisenberg ei halua ennakoida USA:n terrori-iskun taloudellisia vaikutuksia.

Lue myös:

    Uusimmat