Mainos

USA ja Britannia taipuvat liittouman joukkojen aikarajaan Irakissa

Yhdysvallat ja Britannia ehdottavat liittouman joukkojen vetämiselle Irakista suurpiirteistä aikataulua. Diplomaattilähteet arvioivat aikarajan tarkoittavan käytännössä aikaisintaan joulukuuta 2005.

Yhdysvallat ja Britannia ovat muuttaneet Irakin vallanvaihtoa koskevaa päätöslauselmaehdotustaan. Nyt maat ehdottavat suurpiirteistä aikataulua liittoutuman joukkojen vetäytymiselle Irakista.

Tähän asti Yhdysvallat ja Britannia ovat vastustaneet aikarajoituksia. Yhdysvallat on perustellut kantaansa turvallisuustilanteeseen liittyvillä epävarmuustekijöillä. Muut YK:n turvallisuusneuvoston jäsenmaat ovat arvostelleet ehdotusta.

Uudessa ehdotuksessa valtuutus on voimassa poliittisen prosessin päättymiseen saakka, mutta tarkkaa aikarajaa ei anneta. Diplomaattilähteet arvioivat aikarajan tarkoittavan käytännössä vaalein valittavan pysyvän hallituksen muodostamista, minkä odotetaan tapahtuvan aikaisintaan joulukuussa 2005.

Alkuperäisessä ehdotuksessa Irakissa nykyisin olevista miehitysjoukoista tulee Yhdysvaltojen johtama monikansallinen joukko sen jälkeen, kun valta Irakissa siirtyy kesäkuun lopussa Irakin väliaikaiselle hallitukselle. Monikansallisen joukon valtuutukselle ei ehdotuksessa asetettu takarajaa.

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä hahmotella päätöslauselmassaan se, kuinka vallanvaihto toteutetaan kesäkuun lopussa miehityshallinnon siirtäessä vetovastuun irakilaishallitukselle.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.